Utorak 02.05.2017.
11:59
Tanjug, Vestionline

Džaferi danas preuzima "ključeve" Sobranja?

Tanjug/AP
Talat Džaferi samoinicijativno preuzima ključeve grada

- Džaferi, osokoljen podrškom SAD, najavljuje da će od danas početi da obavlja funkciju predsednika Sobranja. On najavljuje da će preuzeti stolicu od Trajka Veljanoskog i dodaje da je to uskladu sa Poslovnikom - piše "Telegraf.mk"

"Telergraf", međutim, navodi da za danas nije zakazana plenarna sednica u parlamentu, i da će Džaferi najverovatnije samoinicijativno doći po "ključeve" predsedničkog kabineta.

Makedonski list piše da se u Sobranju očekuje "uzbudljiv dan i da lako može da se desi da se ponove nasilne scene od prošle nedelje".

Džaferi je u ponedeljak najavio novu sednicu najvišeg zakodavnog tela u svojoj prvoj izjavi od 27. aprila, kada je posle završetka sednice Sobranja izabran glasovima parlamentarne većine. 

On je inače u intervjuu za HRT rekao i da makedonski predsednik Đorđe Ivanov parlamentarnoj većini mora poveriti mandat za sastavljanje vlade, a da će, ako to ne bude učinio za 10 dana - počiniti krivično delo.

U Skoplju je u ponedeljak boravio zvaničnik američkog Stejt departmenta Brajan Hojt Ji, a lider albanske stranke DUI Ali Ahmeti je posle sastanka s njim, navodeći da prenosi poruku američkog funkcionera, istakao da Makedonija treba da prihvati realnost, a to je izbor Džaferija kojeg treba da podrže i oni koji ga osporavaju zato što je njegov izbor obavljen na legalan i legitiman način.

2024 © - Vesti online