Utorak 02.05.2017.
09:32
Srna, Vestionline

Džaferi: Ivanov ima rok od 10 dana da preda mandat

Tanjug/AP
Talat Džaferi upozorava Đorđa Ivanova da čini krivično delo "nepredavanjem" mandata

- On to mora učiniti, jer Ustav i zakoni takvo nečinjenje ne poznaju - rekao je Džaferi za Hrvatsku radio-televiziju. 

Džaferi, koji je nekadašnji komandant Oslobodilačke narodne armije, tvrdi da je jedini legalan i legitiman predsednik Sobranja Makedonije jer ga je u četvrtak, 27. aprila, izabrala većina poslanika.

On je demantovao da postoji takozvana "tiranska platforma" koja predstavlja opasnost za Makedoniju i optužio lidera VMRO-DPMNE i bivšeg premijera Nikolu Gruevskog, predsednika Đorđa Ivanova da su odgovorni za politički haos u zemlji, prenose makedonski mediji. 

- Haos u Makedoniji je politički motivisan zbog nespremnosti da se preda vlast. Za to je najodgovorniji direktno Gruevski, a indirektno Ivanov - rekao je Džaferi. 

On smatra da situacija u Makedoniji ne bi trebalo da se prikazuje kao vanredna, iako je u političkom smislu složena, ali bi trebalo da se rešava političkim sredstvima. 

Skupštinska većina, koju čine SDSM i stranke iz albanskog političkog bloka, izabrala je Džaferija za predsednika parlamenta 27. aprila, nakon čega su, nezadovoljni zbog tog izbora, učesnici protesta "Za zajedničku Makedoniju" upali u Sobranje, a u masovnoj tuči povrijeđeno je 109 osoba, među kojima i lideri SDSM-a Zoran Zaev i Alijanse za Albance Zijadin Sela. 

Izbor Džaferija, nekadašnjeg komandanta Oslobodilačke nacionalne armije, koji je prvi Albanac na mestu predsednika Sobranja Makedonije, pozdravili su SAD, EU, NATO, Nemačka i još neke evropske zemlje, a kog osporavaju predsednik Makedonije Đorđe Ivanov i druga po snazi stranka u parlamentu VMRO-DPMNE, kao i Rusija. 

Ivanov, koji od 1. marta odbijao da poveri mandat vlade lideru SDSM-a, nakon sastanka sa visokim funkcionerom Stejt departmenta Hojtom Jiem, pozvao je Zaeva da za dobijanje mandata ispuni javno datu reč da će doći zajedno sa koalicionim partnerima na sastanak i da će obezbediti uslove za jačanje "unitarnosti" države. 

2024 © - Vesti online