Subota 03.07.2010.
13:00
Tanjug

Mesec dana pritvora za aktere afere citostatik

Kako je izjavio branilac Nenada Borojevića, Strahinja Kastratović, direktor koji se sumnjiči za primanje mita nije želeo da iznese odbranu pred istražnim sudijom tokom saslušanja koje je počelo juče kasno popodne. Njegov branilac je napomenuo da ne znači da to neće učiniti kasnije u toku krivičnog postupka.

Lekar se nudi za svedoka saradnika
 

Lekar Instituta za onkologiju i radiologiju ponudio se Specijalnom tužilaštvu za organizovani kriminal i visoku korupciju da kao svedok saradnik otkrije informacije koje terete Nenada Borojevića, direktora Instituta, njegovog zamenika Zorana Tomaševića i ostale kolege koji se sumnjiče da su uzeli i do deset miliona evra mita od farmaceutskih kuća za nameštene tendere za citostatike. Specijalno tužilaštvo ozbiljno razmatra njegovu ponudu, saznaje list "Blic”.

Pored Borojevića, istragom je obuhvaćeno još devet osumnjičenih za krivična dela primanje i davanje mita. Osumnjičeni se terete da su u periodu od marta 2007. do kraja prošle godine nezakonito sprovodili postupak javnih nabavki, unapred dogovarajući i određujući farmaceutske proizvođačke kompanije koje će dobiti posao isporuke za pojedine vrste citostatika sa takozvane "B" i "C" liste za Institut za onkologiju i radiologiju Srbije, i uticali na povećanu potrošnju citostatika određenih farmaceutskih kuća.

Kako je navedeno u saopštenju tužilaštva, radi se o kompanijama "Roš", "Merk", "Astra Zeneka", "Aktavis", "Sanofi Aventis" i "Farmasvis", kojima su unapred saopštavani podaci o potrošnji citostatika, planiranim postupcima javnih nabavki, dostavljane informacije neophodne za sačinjavanje najpovoljnije ponude, a potom donošene odluke i zaključivani ugovori o kupovini citotoksičnih preparata.

Osumnjičeni iz Instituta za onkologiju i radiologiju Srbije su na ime toga od pomenutih kompanija primali poklone i to u vidu gotovog novca, a pored toga na njihovo ime su uplaćivani i odgovarajući novčani iznosi po osnovu navodnih autorskih honorara, ističe se u saopštenju.

2024 © - Vesti online