Ponedeljak 01.05.2017.
16:22
Tanjug, Vestionline

Dačić: Nisam tražio da budem premijer

Tanjug
Dačić: Zajedništvo sa SNS

Lider SPS-a Ivica Dačić rekao je u ponedeljak da premijersko mesto nije bio uslov podrške SPS-a Aleksandru Vučiću na predsedničkim izborima, i da je on lično zadovoljan funkcijom koju danas obavlja - ministra spoljnih poslova i potpredsednika vlade.

- To nije bio naš prioritet i nije bio razlog zašto smo podržali Aleksandra Vučića - rekao je Dačić i naglasio da je cilj jačanje međusobnog poverenja dve stranke, SPS-a i SNS, ali i jača i veća uloga SPS-a u Srbiji i na političkoj sceni.

Upitan da li je SPS izgubio identitet, jer nisu imali svog kandidata na predsedničkim izborima, Dačić je kazao da su lokalni izbori u Vrbasu i Kovinu, pokazali da je SPS ostvario dobre rezultate, čak i bolje nego na prethodnim parlamentarnim izborima.

- Sačuvali smo svoj identitet jer nismo podržali kandidata SNS-a, već smo ustanovili zajedničkog kandidata vladajuće koalicije - naglasio je Dačić i dodao da će saradnja sa SNS biti nastavljena što će se videti u novoj Vladi Srbije, kada sadašnji premijer ode na funkciju predsednika.

- Ono što je najvažnije za dobru saradnju je visok nivo poverenja i zajedništva - zaključio je Dačić.

Dobro smo reagovali na puštanje Haradinaja

Dačić je rekao i da je reakcija Srbije na puštanje Haradinaja primerena.

- Povlačenje srpskog ambasadora iz Francuske na konsultacije i neučestvovanje tri meseca na skupovima u toj zemlji je primerena mera kojoj je Srbija pokazala Francuskoj da se protivi i ne slaže sa odlukom njihovog suda da Ramuš Haradinaj bude pušten na slobodu - rekao je ministar spoljnih podslova Ivica Dačić.

- Srbija je zemlja koja poštuje sebe i naša obaveza prema žrtvama je da ne možemo da prihvatimo odluku francuskog suda - rekao je Dačić. Kako je naveo, obrazloženje francuskih političara je bilo da se ne mešaju u rad pravosuđa, ali Dačić kaže da to ipak odražava odnos francuske vlasti prema srpskim žrtvama.

- Mogli smo da prekinemo diplomatske odnose, da povučemo našeg ambasadora i proteramo njihovog, ali mi smo se odlučili za ove mere i mislim da je to bilo primereno - rekao je Dačić.

On je dodao da Srbija mora da sarađuje sa svim zemljama, uključujući i one koje se ne odnose prijateljski prema njoj. Dačić je napomenuo da Francuska nije morala da oslobodi Haradinaja, već je sama mogla da pokrene postupak protiv njega.

2024 © - Vesti online