Ponedeljak 01.05.2017.
09:34
pravda.rs, Vestionline

Ruski senator: Izrael rizikuje da bude zbrisan sa lica zemlje!

commons.wikimedia.org/council.gov.ru
Franc Klincevič, savetnik Vladimira Putina, priprtio Izraelu

- Izjava koju je dao Ministar odbrane Izraela, poziva na oštre reakcije, te se ni ja ne plašim da ću otići predaleko. U najboljem slučaju, ova izjava se može posmatrati kao element psihološkog rata, koji izgleda posebno odvratno u tom kontekstu. Postavlja se, onda, sasvim prirodno pitanje: Koja država može biti meta tog preventivnog izraelskog napada? - rekao je zamenik šefa Komiteta Saveta Federacije za odbranu i bezbednost.

U slučaju da Izrael napadne nuklearnu silu, onda bi "Izrael, koji nema veliku teritoriju, bio bukvalno zbrisan sa lica zemlje u kontranapadu", dodao je on.

U slučaju ciljanja ne-nuklearne zemlje, to će podsećati na američki nuklearni napad na Hirošimu i Nagasaki, pojasnio je.

Klincevič je reagovao nakon izjave ministra odbrane Izraela Avigdora Libermana da je Izrael spreman da izvrši preventivni nuklearni napad protiv bilo kog neprijatelja, čak i ako Izrael nije napadnut.

- Ako dođe do krajnje ektremnih okolnosti, veoma smo jasno stavili do znanja da se ne može isključiti upotreba nuklearnog oružja u prvom udaru. Čitava poenta odvraćanja je da se ostvari nesigurnost kod svakoga ko bi mogao da pomisli da upotrebi oružje protiv ove zemlje - rekao je on.

Nedavni izveštaj Instituta UN za istraživanje razoružavanja (UNIDIR) pokazao je da je "pretnja od slučajne ili namerne detonacije nuklearnim oružjem, dokazano na svom najvišem stepenu u poslednjih 26 godina od raspada Sovjetskog Saveza", jer odnosi između nuklearnih sila nastavljaju da se pogoršavaju.

2024 © - Vesti online