Subota 03.07.2010.
11:09
Tanjug

Austrija: Amputirali ženi pogrešnu nogu

Kako je sada isplivalo u javnost, sredinom juna je jednoj 90-ogodišnjoj pacijentkinji, koja je patila od oboljenja vena, amputirana pogrešna, zdrava noga. Kada su lekari primetili svoju grešku žena je morala, posle samo par dana, ponovo pod nož da joj amputiraju i drugu nogu.

Zbog ovog slučaja hirurg, koji ima preko 25 godina iskustva, je suspendovan, a drugi lekar stavljen pod nadzor šefa. Državno tužilaštvo pokrenulo je istragu zbog sumnje nanošenja telesnog bola pod opasnim okolnostima.

Uprava bolnice ističe da još nisu razjašnjene sve okolnosti koje su izazvale ovu grešku, ali se pretpostavlja da se radi o ljudskom faktoru, kao i izostanku bezbednosnih mehanizama.

Inače ovo nije prvi put da austrijski lekari prave tako veliku grešku. Oktobra 1995. godine na bečkoj Univerzitetskoj klinici (AKH) su jednom pacijentu greškom amputirana oba testisa. Ova operacije trebalo je da bude izvršena nad jednim drugim pacijentom koji je bolovao od raka.

Marta 1992. dva pedijatra su morala pred sud jer su pogrešnom terapijom kod jednog deteta izazvali zdravstveno pogoršanje.

2024 © - Vesti online