Subota 03.07.2010.
10:04
Tanjug

Prevare turista radi jeftinijeg letovanja

Anketa koja je obuhvatila više od 2.000 turista iz Nemačke, Francuske, Španije, Italije, Danske, Irske, Švedske, Velike Britanije, Norveške i Rusije pokazala je da se na ovo lukavstvo makar jednom odlučilo 11 odsto Rusa i deset odsto Španaca.

Evropski turisti često koriste još jednu sitnu prevaru - da se predstave pod tuđim imenom. Na ovo se odlučuje sedam odsto Norvežana i 9,5 odsto Šveđana, a na prvom mestu su opet Rusi, sa 11 procenata.

Pored uobičajenih prezimena Ivanov, Petrov i Sidorov, ruski turisti se ne ustručavaju da se u hotelu predstave prezimenom predsednika zemlje, tako da se 6,3 odsto anketiranih u hotelu prijavi kao Medvedev, preneli su ruski mediji.

Razlog za korišćenje tuđeg prezimena u većini slučajeva, prema priznanju i ruskih i evropskih turista, leži u strahu da se ne "zateknu na mestu zločina". Oko osam odsto Rusa i Danaca, kao i pet odsto Šveđana je priznalo da su u hotel došli sa osobom sa kojom ne bi trebalo da budu.

Istraživači tvrde da je većina turista spremna na razne prekršaje u pokušaju da na nečemu uštede, a kao izuzetak navode da je u Nemačkoj 86 odsto turista priznalo da nikada ne bi slagalo u nameri da dobije nešto besplatno.

Međutim, 40 odsto Španaca je spremno na laž, ali bi pri tom osećalo grižu savesti. Što se tiče Rusa, praktično 30 odsto turista smatra da je odmor i bez toga skupo zadovoljstvo i ne libi se da slaže.

Anketa je takođe pokazala da će od 40 do 70 odsto evropskih turista rado prećutati ukoliko na recepciji pri odjavljivanju ne dobije račun za korišćenje mini-bara ili drugih dodatnih usluga.

2024 © - Vesti online