Nedelja 30.04.2017.
11:11
Vestionline, Sputniknews.com

"Evro je mrtav, vratite nacionalnu valutu"

Reuters
Evro kao jedinstvena valuta je teret: Marin le Pen

Evro je "teret“ za francusku ekonomiju, zemlja mora da bude u stanju da kontroliše svoju nacionalnu valutu, rekla je Le Penova u intervjuu za "Parizijen“.

- Moramo da kontrolišemo valutu, da je prilagodimo ekonomiji, jer je danas jedinstvena valuta teret -  izjavila je Le Penova i dodala da je "evro mrtav".

Ona je naglasila da planira da stekne pravo da kontroliše nacionalnu valutu, objašnjavajući da bi to značilo pretvaranje evra u novac koji bi koristile samo "velike kompanije koje se bave međunarodnom trgovinom“.

Ukoliko bude izabrana, Le Penova planira da održi referendum o izlasku iz Evropske unije u prvoj polovini 2018. godine, nakon pregovora sa drugim zemljama-članicama EU.

Nezavisni kandidat Emanuel Makron i Le Penova su 23. aprila izbili kao dva glavna kandidata u prvom krugu izbora i oni će se suočiti u drugom krugu planiranom za 7. maj. Prema najnovijim istraživanjima, očekuje se da Makron pobedi u drugom krugu sa nekih 59 odsto glasova, dok se očekuje da će Le Penova izgubiti sa 40 odsto. 

2024 © - Vesti online