Subota 29.04.2017.
15:55
Vestionline, Tanjug

Spor između Hrvatske i Slovenije - mrtvo slovo na papiru

sr.wikipedia.org/Richard Huber
Odluka Arbitražnog suda neće ništa promijeniti: Slovenija neće ništa dobiti, a ni Hrvatska izgubiti 

- Kakva god odluka bila, ona se Hrvatske zaista neće ticati, ona je za nas mrtvo slovo na papiru - kažu izvori upućeni u taj slučaj. 

Arbitražni sud u četvrtak je objavio da je postupak završen i da će odluku o graničnom sporu između Hrvatske i Slovenije objaviti za nekoliko meseci, prenela je Hina. 

Hrvatski sabor je krajem jula 2015. doneo odluku o povlačenju iz arbitražnog sporazuma koji su dve zemlje potpisale 2009, a Sloveniji predložio da počnu pregovori o alternativnom rešavanju spora.

Zagreb je tada ocenio da je arbitražni proces nepovratno kompromitovan nakon što je otkriveno da su se slovenački predstavnik u arbitražnom sudu Jernej Sekolec i službenica slovenačkog ministarstva spoljnih poslova Simona Drenik dogovarali o iznošenju slovenačkih argumenata i lobiranju kod drugih arbitražnih sudija i Sekolec i Drenik nakon toga su odstupili.

Hrvatska je izašla iz arbitraže pozivajući se na član 60. Bečke konvencije koji dopušta prekid sporazuma u slučaju njegove "teške povrede", te je izrazila razočaranje kada je sud ocenio da takve povrede nije bilo i zatim u novom sastavu nastavio s radom.

Hrvatska strana je za žaljenjem istakla da je arbitražni sud propustio priliku da sam sebe raspusti i okonča rad nakon što je celi postupak izgubio svaki legitimitet.

Istupanjem iz arbitraže Hrvatska je posegnula za legitimnom merom zaštite vlastitih interesa, a sama odluka za Hrvatsku nema nikakav pravni učinak, tvrde izvori i pojašnjavaju da je specifičnost međunarodnog prava da ne postoji mehanizam prinudne odluke sprovođenja.

Za arbitražne odluke nema mehanizma prisile, a čak i pretnja silom, a kamoli upotreba sile, bila bi neprihvatljiva i predstavljala bi "najtežu povredu međunarodnog prava", tvrde hrvatski pravni stručnjaci i podsećaju da je arbitražni sud nižeg ranga od međunarodnog suda. 

U međunarodnom pravu, dodaju stručnjaci, nema elementa sile i državi se ne može oduzeti teritorija ako ona na to ne pristane. Po njima, objavom odluke ništa se neće dogoditi - niti će Slovenija išta dobiti, niti Hrvatska izgubiti, i obrnuto.

2024 © - Vesti online