Subota 29.04.2017.
14:10
Vestionline, Tanjug

Napad na pravoslavnu crkvu u Pragu: Ćirilicom "Alahu akbar" i "Smrt vam je blizu"

Tanjug
Džihadistička poruka na ćirilici
Na crkvi su ćirilicom ispisani "Alahu akbar", "Smrt vam je blizu", "Satanisti", "Vaš bog Alah" i to je prvi incident te vrste u toj, kako je rekao Jablanović, relativno mirnoj zemlji.
 
- Ovo sad što se dešava, nama nije jasno, da li je to pojedinačan slučaj. Za Prag je to neverovatno, to je relativno miran grad - rekao je Jablanović, nakon što je državna delegacija Srbije odala poštu i položila venac u toj crkvi, u čijoj kripti leži 131 srpski vojnik iz Prvog svetskog rata, kao i spomen ploča kralja Aleksandra Karađorđevića. 
 

Otac Jablanović kaže da je prvo u četvrtak, kada je on bio u Terezinu, "došao neki čovek u crkvu, nešto se kao klanjao, zapretio našoj ženi koja prodaje sveće, rekao ''Svi ćete vi goreti u paklu', a da je onda došla policija i odvela ga". 

Tanjug
 

Međutim, prema saznanjima protojereja Jablanovića, ubrzo su ga pustili, a crkva je jutros osvanula vandalizovana. 

Jablanović kaže da je taj čovek bio mlađi, visok, imao je kapuljaču i da je govorio odlično češki i ruski jezik, te da je moguće da je muslimanske veroispovesti. 

- Ovo je prvi incident te vrste u ovoj relativno mirnoj zemlji. Ali ovakvim natpisom... Nisam siguran da je taj solista, ali videćemo. U Češkoj je zanemarljiv broj muslimana, rekoše da može biti jedan od njih, ali nemam tačno informaciju. U svakom slučaju, mi i dalje služimo svaki dan, crkva je otvorena - rekao je otac Jablanović. 

Tanjug
 

Inače, crkva Uspenja presvete bogorodice u Pragu napravljena je 1925, godine, podigli su je ruski emigranti koji su izbegli od Oktobarske revolucije i došli u Prag. Značajan udeo u podizanju hrama imali su Srbi, pre svega kralj Aleksandar Karađorđević, koji je i novčano pomogao. On je obilazio ovu crkvu kad god je dolazio u Prag i poklonio joj najveće zvono koje i danas zvoni, a u kripti crkve su kosti 130 Srba iz Prvog svetskog rata. 

Takođe, u kripti crkve centralno mesto zauzima krst posvećen kralju Aleksandru Karađorđeviću, u dnu krsta se čuva deo njegove odeće - košulje natopljene krvlju iz atentata u Marseju. 

Tanjug
 

Danas je ova crkva centar okupljanja pravoslavnih ljudi u Češkoj, posebno u Pragu. Crkva je otvorena svaki dan, što je retkost u Češkoj, gde se obično služi liturgija nedeljom, a ostalo vreme su zatvorene crkve i nisu otvorene kao kod nas. Nedavno za Vaskrs u njoj je bilo 3.000-4.000 ljudi. 

Interesantno je da su tu sahranjeni i prvi češki premijer Karl Kramarž, Franc Kafka... Crkva Uspenja presvete bogorodice u Pragu bila je pod jurisdikcijom SPC do 1947. godine.

2024 © - Vesti online