Petak 28.04.2017.
18:14
Vestionline

Nemci zadovoljni: Opet bismo birali Srbiju

pixabay.com
 

Ništa bez vladavine prava i borbe protiv korupcije...

Te kompanije su pokazale optimizam za godine koje dolaze, ali su istovremeno i istakle potrebu za intezivnijom borbom protiv korupcije, na jačanje pravne sigurnosti i transparentnosti u javnim nabavkama.

Kako su pokazali rezultati ankete o uslovima poslovanja, koju 12 godina sprovodi Nemačko-srpska privredna komora, više od 60 odsto nemačkih kompanija koje posluju u Srbiji smatra da je ekonomska situacija u našoj zemlji zadovoljavajuća ili dobra, dok je 84 odsto istaklo da bi danas ponovo odabralo Srbiju kao mesto za investicije.

Naime, 14 odsto ispitanika smatra da je ekonomska situacija dobra, 47 odsto da je zadovoljavajuća, a 39 odsto da je loša.

Ipak, na pitanje kakva je srpska privreda ove godine, u odnosu na prethodnu, trećina ispitanika je rekla da je bolja, dok je svega devet odsto ocenilo kao lošijom.

Prema rečima ambasadora Nemačke u Srbiji Aksela Ditmana, da bi kompanije iz te države zadržale svoje poslovanje u našoj zemlji, ali i preporučile Srbiju kao investicionu destinaciju, one insistiraju na pouzdanosti i mogućnosti planiranja.

- Očekivanja kompanija usmerena su na vladavinu prava, borbu protiv korupcije i efikasniju javnu upravu. Nemačka će i dalje podržavati Srbiju kao fer i pouzdan partner, i pomoći će joj da sprovede reforme koje su potrebne da bi bila primljena u Evropsku uniju - rekao je Ditman.

Predsednik UO Nemačko-srpske privredne komore Ronald Zeliger ukazao je kao na pozitivnu činjenicu da 48 odsto kompanija smatra da će u ovoj godini zaposliti nove radnike, za razliku od 13 odsto koje najavljuju smanjivanje.

On je dodao da ima još mnogo toga da se uradi u Srbiji, i da, na grafikonima ima mnogo crvene i sive boje, koje su ocene za loše, odnosno nepromenjeno stanje.

Prilikom ocenjivanja faktora koji utiču na poslovanje u Srbiji najlošije su ocenjene borba protiv korupcije i kriminala, pravna sigurnost, poreski sistem i poreska uprava, transparentnost pri javnim tenderima i efikanost javne uprave.

2020 © - Vesti online