Subota 03.07.2010.
01:51
danas.rs, Tanjug

Jeremić: Evropa neće Srbiju

Tužan zbog evropske neizvesnosti Srbije: Vuk Jeremić

U intervjuu za “Danas“, ministar je istakao da je činjenica da je izuzetno negativan sticaj spoljašnjih okolnosti, ekonomskih i političkih, doveo do efekta drastičnog "otvrdnjavanja" stava jednog broja zemalja članica Unije, kada je reč o nastavku proširenja.

"Moramo toga biti svesni i pripremiti se na posledice sve verovatnijeg usložnjavanja pristupnog procesa", ukazao je Jeremić.

Ukoliko zamor EU potraje, naglasio je Jeremić, verujem da će novostvoreni vakuum privući interesovanje i drugih, a ne samo tradicionalno prisutnih Turske i Rusije.

On je najavio da bi se mišljenje Međunarodnog suda pravde o nezavisnosti Kosova moglo očekivati tokom leta i poručio da Srbija neće promeniti svoju državnu politiku o kosovskom statusu zarad pragmatičnih razloga, iako bi to "mnogi želeli".

Jeremić je naglasio da nekoliko najmoćnijih zemalja sveta ulaže značajne napore da dođe do novog talasa priznanja Kosova pre debate o mišljenju Međunarodnog suda pravde u Generalnoj skupštini UN, precizirajući da je pritiscima izloženo oko 40 država.

2024 © - Vesti online