Petak 28.04.2017.
12:44
Vesti

"Haradinaj je ratni zločinac: Srpske žrtve nisu sporedne"

Tanjug/AP
Ramuš Haradinaj je ratni zločinac

"Time je iz zemlje, koja se smatra evropskom kolevkom poštovanja ljudskih prava, poslata necivilizovana poruka da pravo na pravdu ne postoji za srpske žrtve i članove njihovih porodica i da je nekažnjivo i dozvoljeno vršenje masovnih i brutalnih zločina nad Srbima, kakve je Ramuš Hajradinaj počinio na stotine na prostorima Kosova i Metohije u periodu od 1998. do 2001. godine", saopštila je Koordinacija srpskih udruženja porodica nestalih, ubijenih i poginulih lica sa prostora bivše Jugoslavije. 

Povodom odluke suda u Francuskoj da odbije zahtev Republike Srbije za izručenje Ramuša Haradinaja, oni ističu da Koordinacija ne pristaje na "uspostavljanje prakse sudova u nacionalnim evropskim sudovima i međunarodnim sudovima, prema kojoj pravda nije univerzalno pravo koje pripada svima, već je u službi politike upravljanja krizom u zemljama nastalim raspadom bivše Jugoslavije." 

"Prema toj necivilizovanoj praksi, pravda za srpske žrtve i članove njihovih porodica je nedostižna, ona je 'kolateralna šteta' takve politike, jednako kao što su i srpske žrtve na Kosovu i Metohiji, kao i na čitavom prostoru bivše Jugoslavije, tretirane kao 'sporedna šteta', tragičnih zbivanja na tom prostoru. Koordinacija, poziva vlasti Republike Srbije da preduzmu sve moguće pravne, diplomatske i političke korake kako bi se ratni zločinac Ramuš Haradinaj priveo pravdi i kako bi međunarodnu javnost upoznala sa neprihvatljivom porukom, koja je ovom odlukom francuskih vlasti poslata srpskim žrtvama ali i čitavom pravdoljubivom svetu", zaključuje se u saopštenju.

2019 © - Vesti online