Petak 28.04.2017.
11:31
Vestionline

Agencija za borbu protiv korupcije priznala da protivzakonito koristi tajne podatke

pixabay.com
U Srbiji ne postoji "tajnost" i "poverljivost" dokumenta

U dopisu je potvrđeno da su zaposleni u Agenciji za borbu protiv korupcije imali pristup tajnim podacima, iako je Agencija u prethodnom odgovoru navela da niko od zaposlenih nema odgovarajući bezbednosni sertifikat da ovim dokumentima pristupi.

To je potvrdila i Kancelarija Saveta za nacionalnu bezbednost koja je nadležna za izdavanje bezbednosnih sertifikata za pristup tajnim podacima.

Institut za evropske poslove podseća da Zakon o tajnosti podataka ("Službeni glasnik RS", br. 104/2009) neovlašćeno postupanje sa tajnim podacima klasifikuje kao krivično delo (član 98.), a određuje i prekršajnu odgovornost odgovornog lica u organu vlasti (član 99.).

Za krivično delo Zakon određuje zatvrosku kaznu u visini do petnaest godina u zavisnosti od okolnosti i stepena tajnosti podataka o kojima je reč.

Za prekršajnu odgovornost odgovornog lica u organu javne vlasti određene su novčane kazne do visine od 50.000 dinara.
 
U skladu sa situacijom, Institut za evropske poslove poziva Ministarstvo pravde i Grupu za nadzor nad tajnošću podataka da pokrene odgovarajući postupak za utvrđivanje odgovornosti za kršenje Zakona o tajnosti podataka od strane Agencije za borbu protiv korupcije.

Sa druge strane, oni pozivaju i Narodnu skupštinu da hitno izabere članove Odbora agencije koji od 2015. nisu u punom sastavu i trenutno samo dva člana od devet imaju važeći mandat, što je neophodno kako bi se izabrao novi direktor na već sprovedenom konkursu, koji bi obezbedio zakoniti rad Agencije i sprečio dalje derogiranje ove važne nezavisne institucije.
 
Institut za evropske poslove upućuje poziv i svim institucijama da ne dostavljaju dokumenta označena nekim od stepena tajnosti u smislu Zakona o tajnosti podataka Agenciji za borbu protiv korupcije dok zaposleni u ovoj instituciji ne dobiju odgovarajuće sertifikate.
 

2024 © - Vesti online