Petak 02.07.2010.
23:44
Tanjug

Novo telo UN-a za bolji položaj žena

Unapredićemo rodnu ravnopravnost: Ban Ki Mun



Danas usvojenom rezolucijom četiri postojeća tela UN koja se bave unapređenjem položaja žena objediniće se u organizaciju pod nazivom "Žene UN" (UN Women), koja će zvanično početi sa radom 1. januara 2011. godine, javio je Rojters.


"Nova organizacija će značajno pojačati nastojanja UN da unapredi rodnu ravnopravnost, poveća mogućnosti i da se uhvati u koštac sa diskriminacijom širom sveta", navodi se u saopštenju generalnog sekretara UN Ban Ki-muna.


Zamenica generalnog sekretara Aša-Rouz Migiro ocenila je današnje glasanje 192 člana Generalne skupštine kao istorijsko, istakavši da će UN kroz novoformiranu organizaciju prvi put imati jedinstveno telo koje će usmeriti i ubrzati napredak ka postizanju jednakosti žena u svetu.


Dilomate UN su izjavile da su pregovori zapadnih zemalja i zemalja u razvoju bili naročito teški zbog razlika u shvatanjima prava žena i rodne ravnopravnosti.


U okviru svetske organizacije formiraće se nova funkcija generalnog podsekretara UN koji će predsedavati novim telom, a jedan od glavnih kandidata za ovaj položaj je, kako smatraju diplomate, bivša predsednica Čilea Mišel Bašelet.

2024 © - Vesti online