Petak 28.04.2017.
07:40
Vestionline, b92.net, Blic.rs

Haradinaj u Prištini: Albanci se neće pokoriti Srbiji, Hrvatska je primer

Reuters
Razočaran je odnosom vlasti Kosova u njegovom slučaju: Ramuš Haradinaj

Haradinaj je okupljenim novinarima na aerodromu rekao da optužuje Srbiju "za neprijateljsko ponašanje" prema njemu.

- Imamo suseda koji je neprijatelj, koji se neprijateljski ponaša. Treba da budemo odlučni i da mu pokažemo gde mu je mesto - rekao je Haradinaj i dodao da na Kosovu "ima ljudi koji se pokoravaju" da i "njima treba pokazati gde im je mesto" navodeći da je Hrvatska za njega primer. 

Bivši lider Oslobodilaćke vojske Kosova (OVK) rekao je da je razočaran odnosom vlasti Kosova u njegovom slučaju. 

 - Izostala je uloga zvanične Prištine. Vlasti se nisu pokazale, to je za žaljenje - rekao je Haradinaj. 

- Ideja moje ekstradicije Srbiji značilo bi poziv na rat i nisam se šalio kad sam to rekao. Albanci ne da su hrabri, već je pravda na našoj strani i mi ćemo ostati verni našoj pravdi - kazao je Haradinaj na aerodromu, prenosi "Slobodna Evropa".

Haradinaj se potom obratio građanima Kosova na trgu Zahir Pajaziti u Prištini.

- Ako oni u Beogradu misle da mi Albanci brzo zaboravljamo, varaju se. Albanac ne zaboravlja i mi smo mirni narod, ali na Albanca ne možete da gazite. Mi moramo da pokažemo mesto neprijatelju Srbiji, i trebamo da uradimo onako kako je uradio Hrvat. Ko god je živeo sa Albancima, taj nikada nije patio. Albanci su poštovan narod, volimo one koji nas vole, poštujemo one koji nas poštuju i pomažemo one koji nam pomažu, ali se uvek branimo od onoga ko nas napada - kazao je Haradinaj okupljenima.

Nakon njegovog kratkog govora, sa krova hotela Grand ispaljen je vetromet.

Reuters
Pripreme za doček Haradinaju u Prištini su počele 24 sata pre odluke suda u Kolmaru

Iz Alijanse za budućnost Kosova su prethodno odbili da državne institucije učestvuju u pripremi dočeka.

Prema saznanjima "Blica", pripreme u Prištini za doček Haradinaja počele su još u sredu. Informacije srpskih bezbednosnih služni ukazuju da je Haradinajev rođeni brat Daut još sžu sredu, 12 sati pre izricanja presude francuskog suda, svojim najbližim saradnicima rekao da ima uverenja da će biti “doneta pozitivna odluka po Ramuša” i da će on biti pušten na slobodu.

Apelacioni sud u francuskom gradu Kolmaru odbio je zahtev Srbije za izručenje Haradinaja. Haradinaj je odlukom suda na koju Srbija više nema pravo žalbe, oslobođen i u roku od 24 časa može da se vrati na Kosovo. 

Haradinaj je priveden 4. januara na teritoriji Francuske, na osnovu poternice koju je protiv njega izdala Srbija zbog ratnih zločina počinjenih tokom rata na Kosovu 1998. i 1999. godine. 

2024 © - Vesti online