Petak 02.07.2010.
23:20
Vestionline

Urugvaj posle drame u polufinalu SP

Gana je posle prvog poluvremena vodila golom Alija Muntarija u nadoknadi vremena, a izjednačio je Dijego Forlan u 55. minutu. U penal lutriji srećiji i spretniji bili su igrači Urugvaja koji su slavili sa 4:2.

Gana je posle prvog poluvremena vodila golom Alija Muntarija u nadoknadi vremena, a izjednačio je Dijego Forlan u 55. minutu, što je bio rezultat regularnog dela meča. U produžecima nije bilo golova pa se pristupilo izvođenju penala. U penal lutriji srećiji i spretniji bili su igrači Urugvaja koji su slavili sa 4:2.

Dvostruki šampion sveta, kojem je ovo prvo polufinale nakon 1970. godine, 6. jula će u Kejp Taunu igrati u polufinalu protiv Holandije, koja je eliminisala Brazil. Gana je sa druge strane propustila veliku priliku da postane prva afrička ekipa koje je izborila plasman u polufinale Mundijala. U subotu će u preostala dva četvrtfinala igrati Nemačka - Argentina, odnosno Paragvaj - španija.

Urugvaj je od starta zaigrao agresivnije i pritiskom na sredini terena naterao je igrače Gane da u prvih pola sata imaju podređenu ulogu. Prvu solidnu priliku "urusi" propuštaju u 11. minutu. Luis Suarez se odlično oslobodio pratioca, ali je Kingson odbranio njegov udarac. U nastavku se igralo na polovini afrričke ekipe, a Ganjani su prvi put u šesnaesterac Urugvaja ušli tek u 20. minutu i to zahvaljujući slobodnom udarcu. Međutim, igrači Milovana Rajevca su se spetljali pa je eventualna prilika propala. Do kraja poluvremena vredi pomenuti šut sa 16 metara Suareza tik iznad prečke i dva nesupešna pokušaja Forlana, dok je napadač Gijan propustio izglednu priliku da dovede Ganu u vođstvo, ali je njegov šut završio pola metra pored gola Muslere.

I kada su svi na stadionu "Sokre Siti" očekivali kraj prvog poluvremena, usledio je šok za Urugvajce. Suli Muntari je uputio ne tako jak i precizan šut sa oko 35 metara, ali je pogrešna procena leta lopte golmana Muslere koštala Urugvajce da na odmor odu sa golom manjka.

Na otvaranju drugog dela igre nije bilo uzbuđenja, a onda je u 55. minutu Forlan krenuo da izvede slobodan udarac sa oko 25 metara iskosa, sa pozicije iz koje se očekuje centaršut. Međutim, napadač Atletiko Madrida se odlučio za direktan udarac na gol, što se ispostavilo kao pametan potez. Golman Kingson je krenuo na pogrešnu stranu i nije stigao da se vrati i spreči da lopta završi u mreži.

Do kraja meča Urugvajci su pretili uglavnom preko Suareza, a najbolju priliku za drugi gol ekipa Oskara Tabareza propustila je u 81. minutu kada je imala kontru "4 na 2". Pereira se poneo sebično pošto je odlučio da šutira na gol sa 20-ak metara iako je imao dvojicu slobodnih igrača. Do kraja su obe ekipe nešto otvorenijom igrom pokušale da izbegnu produžetke, ali to se nije dogodilo.

U produžecima je bilo zanimljivo mahove. Urugvajci su imali dve polušanse Forlana, dok je večeras sjajni Gijan na drugoj strani u dva navrata sprečen od strane defanzivaca Urugvaja da pogodi mrežu Muslere. U poslednja dva minuta drugog produžetka duel između Gane i Urugvaja doživaljava kulminaciju i neviđeno uzbuđenje i dramu. Prvo je Kevin Prins Boateng, posle gužve u petercu Urugvaja, glavom sutirao pored gola, da bi pola minuta kasnije isti igrač uputio snažan šut sa 20-ak metara koji je Muslera teškom mukom odbranio. Ataci Gane su se nastavili, a posle jedne gužve, Muslera je promašio loptu, Apija je naleteo na nju šutirao, da bi Suarez na gol linji igrao rukom, posle čega mu je sudija Bekverenca pokazao crveni karton i dosudio čist penal za Afrikance. Loptu je uzeo Gijan, čovek koji je u grupnoj fazi takmičenja dva puta bio precizan iz penala za Ganu, ali je ovaj put njegov snažan šut završio na prečki! Portugalski sudija je odmah posle toga odsvirao kraj meča.

Sa "bele tačke" za Ganu su precizni bili samo Gijan, Apija, dok je šuteve Mensaha i Adije zaustavio golman Muslera. Za Urugvaj su precizni bili Forlan, Viktorino, Skoti i Abreu, dok je Pereira u četvrtoj seriji šutirao preko gola.

Dvostruki šampion sveta, kojem je ovo prvo polufinale nakon 1970. godine, 6. jula će u Kejp Taunu igrati u polufinalu protiv Holandije, koja je eliminisala Brazil. U subotu će u preostala dva četvrtfinala igrati Nemačka - Argentina, odnosno Paragvaj - Španija.

2024 © - Vesti online