Četvrtak 27.04.2017.
13:33
Vestionline

Oglasio se i Vučić povodom oslobađanja Haradinaja

Tanjug
Premijer Vučić posle vanredne sednice Vlade Srbije

Kako je rekao, pravni tim Srbije analizira odluku francuskog suda i uskoro će se znati budući koraci.

Vučić je istakao i da je Srbija dostavila sudu potpunu dokumentaciju za izručenje. Kako kaže, ključna je bila četvrta tačka odluke suda u kojoj se navodi da bi izručenje imalo tešku posledicu po Haradinaja.

Apelacioni sud u Kolmaru ranije je odbio zahtev Srbije za izručenje bivšeg vođe OVK Ramuša Haradinaja. Na odluku suda Srbija više nema prava žalbe.

Haradinaj je posle oslobađajuće presude izjavio da je to "pobeda Albanaca" i da je on slobodan da se vrati kući.

Njegova advokatica Rejčel Lindon navela je da je sud nije doneo odluku o izručenju Haradinaja zato što on ne bi imao "fer i pravično suđenje u Srbiji", dok je albanski premijer Edi Rama izjavio da se Haradinaj "ponovo pojavljuje kao pobednik u Prištini".

Haradinaj je oslobođen na osnovu preinačene odluke po kojoj je trebalo da bude izručen Srbiji, saznaje Prva TV. Odluka je, kako se saznaje, obrazložena time da bi poslednice izručenja bile veoma teške po Ramuša Haradinaja.

Haradinaj, danas lider Alijanse za budućnost Kosova, uhapšen je 4. januara na granici Švajcarske i Francuske po Interpolovoj poternici koju je za njim raspisala Srbija. Srbija traži Haradinaja zbog sumnje da je izvršio krivična dela ratnih zločina protiv civilnog stanovništva na KIM u toku 1998. i 1999. godine, a reč je, kako je Beograd saopštio, o delima koja nisu bila predmet suđenja pred Haškim tribunalom.

2024 © - Vesti online