Četvrtak 27.04.2017.
18:01
B. Božin - Vesti

"Vesti" u Sent Galenu: Proterana Srpkinja opet u majčinom zagrljaju

Vesti
Posle dva meseca opet zajedno: Marija i Svetlana

- Presrećna sam što sam ponovo kod majke. Ne mogu da opišem svoja osećanja - rekla je ova 18-godišnjakinja za švajcarske medije pošto je prešla austrijsko-švajcarsku granicu.

- Konačno smo ponovo zajedno - izjavila je nasmejana i zadovoljna majka Svetlana Švendinger za medije, koje su, kao i "Vesti", sve vreme pomno pratile slučaj Milunović.

Gužva na granici

Nedugo posle deportacije majka je posetila kćerku u Srbiji. Posle više od dva meseca razdvojenosti, njih dve su morale da budu još malo strpljive, jer je umesto da dođe u nedelju ujutru autobus kasnio više sati zbog strogih kontrola na srpsko - mađarskoj granici, pa su se srele kasno u noći između nedelje i ponedeljka.

Marija je, i pored više pravnih pokušaja, pritiska javnosti i opiranja da se vrati kod nasilnog oca i njegove nove porodice, neumoljivom odlukom Ureda za migraciju St. Galena i presudom više sudskih instanci, 14. februara, poslata avionom u Srbiju.

Jedina nada za povratak je bilo mesto "o-per", devojke za čuvanje dece, koje joj je ponudila jedna porodica iz susednog Lihtenštajna, a za koje su se majka i kćerka na kraju izborile uz pomoć advokata.

Marija bi uskoro trebalo da počne da radi, a da bi obavila neke poslednje formalnosti, dobila je vizu za Lihtenštajn na period od mesec dana, sa kojom može legalno da boravi i u Švajcarskoj.

Mesto bebi-siterke joj je obezbeđeno za period od godinu dana. Šta će se desiti posle toga, još je nejasno. Majka je rekla da im je cilj da Marija "završi školu i stručno se usavrši kako bi sebi osigurala budućnost".

Trenutno su, međutim, obe pre svega srećne i zahvalne što je nađen način da budu ponovo zajedno i što će Marija da radi nedaleko od Sargansa, mesta u kojem živi Svetlana.

Početkom ove sedmice Marija se javila porodici iz Lihtenštajna i zvanično je počela da radi u utorak.

 

 

2024 © - Vesti online