Četvrtak 27.04.2017.
18:01
Đ. Barović - Vesti

I bebu bacili u masovnu grobnicu

A. Čukić
Savo Štrbac: Veritas raspolaže pouzdanim podacima za još 256 registrovanih grobnih mesta

Savo Štrbac kaže za "Vesti" da su se u razotkrivanju prave istine zapravo koristili "Popisom poginulih lica u akciji 'Oluja' sa mestom pokopa posmrtnih ostataka", koji je Hrvatska predala Srbiji još davne 1996. godine.

- Groblje u Glini je nastalo kada je obavljena "humana asanacija" terena posle akcije hrvatske vojske 1995. godine. Marta 1996. godine, na groblju su sahranjeni posmrtni ostaci 44 osobe, od kojih samo šest pod imenom i prezimenom. Međutim, prema našim saznanjima, u toj grobnici se najverovatnije nalaze i posmrtni ostaci mnogih Srba koji su tada pobijeni na zverski način - ističe Štrbac.

Profesora pregazili kamionom

- Petra Vukičevića su, 13. avgusta, pred njegovom kućom u Dragotini, ubili hrvatski vojnici, dok im je sprečavao pljačku njegove imovine. Miloša Arbutinu, profesora u penziji, 6. oktobra iste godine, na ulici u Dvoru, dok je vozio bicikl, oborio je i pregazio kamion HV-a - navodi Štrbac samo neke od brutalnih likvidacija Srba tokom i posle "Oluje".

Jedan od njih je Milan Vujaklija koga su 7. avgusta 1995. u D. Žirovcu, u zaseoku Ostojići, zaklali pripadnici 5. korpusa Armije BiH. A tog datuma su poslednji put viđeni i Ilija Dunović i Dmitar Krošnjar.

Posebno je potresna sudbina Mila Vujića šestomesečne bebe, za koju Veritas veruje da je takođe sada pronađena na Novom groblju kod Gline.

Još 1.821 nestali

Na Veritasovom spisku nestalih još je 1.821 osoba na području Hrvatske od 1991. do 1995.
- Među nestalima je 1.296 civila, od čega 501 žena. Veritas raspolaže pouzdanim podacima za još 256 registrovanih grobnih mesta, u kojima se nalaze neidentifikovani posmrtni ostaci smrtno stradalih Srba na pomenutom području i u istom periodu, koji i 22 godine po prestanku rata, isključivo zbog opstrukcije hrvatske strane, čekaju na ekshumacije - ističe Štrbac.

- Ova beba, Mile Vujić je ubijena, zajedno sa roditeljima 7. avgusta na obroncima Petrove Gore. Možda šira javnost ne zna, ali Srbi sa područja Vojnića su se, bežeći ispred "Oluje" okupili na prevoju Biljeg, odakle su, noću 6-7. avgusta, krenuli preko Petrove Gore prema Topuskom, gde je bila komanda Kordunaškog korpusa. Među njima je bio i Neđeljko Vujić (25), iz Vojišnice, sa nevenčanom suprugom Gordanom Bilbijom (20), rođenom u selu Marini kod Sanskog Mosta i njihovom šestomesečnom bebom. Sklonili su se u jednu kuću u selu Ključar, odakle se uskoro začula eksplozija, od koje se kuća urušila zatrpavši tročlanu porodicu - ističe Štrbac.

Tražeći istinu i pravdu, porodice ovo dvoje supružnika su u vanparničkom postupku pred sudovima u Vojniću i Prijedoru, pre nekoliko godina uspeli da dobiju potvrdu o smrti Neđeljka i Gordane.

- U uverenju da su njihovi posmrtni ostaci potpuno uništeni, Neđeljkovi roditelji su povukli zahtev za traženje njegovih posmrtnih ostataka, dok Gordanini roditelji, koji žive u Prijedoru i dalje tragaju za ćerkom i unukom - kaže Savo Štrbac.

2024 © - Vesti online