Četvrtak 27.04.2017.
09:12
Vestionline

Odbijen zahtev Srbije: Oslobođen Ramuš Haradinaj!

A. Čukić
Još jednom izmakao pravdI: Ramuš Haradinaj

Sud je dao negativno mišljenje povodom zahteva srpskih vlasti za njegovo izručenje, navodi se u saopštenju Apealaciong suda u Kolmaru. Dodaje se da francuski javni tužilac ima pravo da u roku od pet dana da uloži žalbu Vrhovnom kasacionom sudu Francuske.

Sud međutim nije saopštio obrazloženje svoje odluke zbog čega nije saglasan sa izručenjem Haradinaja, odnosno koji uslovi iz Evropske konvencije o ekstradiciji nisu ispunjeni.

Nakon  odluke Apelacionog suda u Kolmaru Vlada Srbije sazvala je posebnu sednicu koja je zakazana za 11 sati.

Fransuski sud je Haradinaju ukinuo meru zabrane napuštanja Francuske i odobrio mu da ponovo uzme pasoš, a on je najavio da će to učiniti u toku dana kako bi se što pre vratio na Kosovo.

Ova odluka je doneta posle više odlaganja. Izručenje Hardinaja sada više nije moguće, a Srbija nema pravo na žalbu.

Haradinaja srpsko tužilaštvo tereti za brojne ratne zločine na Kosovu i Metohiji 1998. i 1999.  godine.

Haradinaj je u sudnicu stigao desetak minuta pre početka sednice, gde su ga dočekale brojne pristalice, a na živom prenosu prištinskih medija videlo se pojačano policijsko obezbeđenje.

Dok je čekao početak sednice Haradinaj je sedeo i listao papire, nešto zapisivao. Pored njega je bila njegova advokatica.

Haradinaj, nekadašnji vođa OVK a danas na čelu Alijanse za budućnost Kosova, uhapšen je 4. januara na granici Švajcarske i Francuske po Interpolovoj poternici koju je za njim raspisala Srbija. Ministarstvo pravde Srbije je potom uputilo Francuskoj zahtev za njegovo izručenje uz svu prateću dokumentaciju o istrazi koja je protiv njega u toku.

Haradinaj je nedelju dana posle hapšenja pušten da odluku suda o zahtevu Srbije za ekstradiciju čeka na slobodi, ali mu je oduzet pasoš i zabranjeno da napušta teritoriju Francuske.

2024 © - Vesti online