Petak 02.07.2010.
17:51
Vestionline

Holandija eliminisala petostrukog šampiona

Brazil je posle prvih 45 minuta vodio golom Robinja u 10. minutu, da bi u nastavku viđen potpun preokret "lala". Izjednačenje je usledilo u 53. minutu kada je Melo postigao autogol, da bi konačan rezultat postavio Vesli Snajder 15 minuta kasnije.

Najveći favorit za osvajanje titule prvaka sveta, petostruki šampion Brazil, eliminisan je u četvrtfinalu, a u polufinalu će sasvim zasluženo igrati reprezentacija Holandije. 

Do velikog trijumfa Holanđani su stigli nakon velikog preokreta u drugom poluvremenu.

U prvih 45 minuta Brazilci su bili izrazito nadmoćniji i pored postignutog gola imali su još nekoliko prilika, ali u nastavku nisu ličili na sebe.


Slika na terenu potpuno se izmenila kada je Holandija, posle velike greške u odbrani Brazila, u 53. minutu izjednačila rezultat. Snajder je sa tridesetak metara ubacio visoku loptu u šesnaesterac, na nju je istrčao golman Žulio Cezar, ali je Melo nesmotreno intervenisao i udarcem glavom pogodio sopstvenu mrežu.


Brazil je u tom tenutku praktično prestao da igra i Holanđani su zagospodarili terenom. Veliku inicijativu krunisali su vodećim golom u 68. minutu, a još jednom je brazilska odbrana intervenisala katastrofalno, pa je najniži igrač u šesnaestercu Snajder neometan ni od koga glavom sproveo loptu u gol.


Nade Brazilaca da bi možda mogli da stignu do izjednačenja i produžetaka pokopao je Melo, koji je u 73. minutu namerno nagazio Snajdera koji je ležao na travi i zasluženo dobio direktni crveni karton.

Holandija će u polufinalu igrati protiv uspešnijeg iz duela u kojem se večeras u Johanezburgu sastaju Urugvaj - Gana.

Brazil - Holandija 1:2 (1:0)

(Robinjo 10' - Melo ag 53', Snajder 68')

Žuti kartoni: Bastos 37' (BRA) - Hejtinga 14', Vil 47', Jong 65', Ojer 76'

Crveni kartoni: Melo 73' (BRA)

Stadion: Nelson Mendela Bej, Port Elizabet. gledalaca 40.186. Sudija: Juiči Nišimura (Japan)

BRAZIL: Žulio Cezar, Maikon, Lusio, Žuan, Bastos (od 62' Žilberto), Melo, Žilberto Silva, Dani Alveš, Kaka, Robinjo, Luis Fabijano (od 77' Nilmar).

Selektor: Karlos Dunga.

HOLANDIJA: Stekelenburg, Van der Vil, Heitinga, Ojer, Van Bronkhorst, Van Bomel, De Jong, Roben, Snajder, Kujt, Van Persi (od 85' Huntelar).

Selektor: Bert van Marvijk.

 
2024 © - Vesti online