Četvrtak 27.04.2017.
00:22
B. Božin - Vesti

Švajcarska "diluje" pola tone droge!

Reuters
Pušenje džointa: Eksperiment u režiji države

Etička komisija u Bernu je prošlog meseca, posle dužeg oklevanja, odobrila ovaj eksperiment, navodi "Zontags cajtung". Korisnici će drogu moći da kupe u apotekama - pod uslovom da dokažu da su redovni korisnici marihuane!

Mesečno 24 grama po korisniku

Kako se eksperiment ne bi oteo kontroli, korisnici će smeti da kupe najviše 24 grama mesečno, što je količina dovoljna za 20 do 30 džointa. Cena grama će biti od 10 do 20 franaka, a količina THC-a u drogi je 12 posto, što su sve parametri za prodaju na crnom tržištu.

Korišćenje kanabisa u Švajcarskoj je ilegalno, a u toku 2015. godine bilo je gotovo 23.000 procesa zbog povrede Zakona o narkoticima, po kome se za posedovanje manje od 10 grama marihuane plaća samo prekršajna kazna.

- Ova studija nam daje šansu da simuliramo rezultate eventualne političke odluke o regularnoj prodaji kanabisa - kaže Stefani Hosman, koja je jedan od vođa projekta. Zakonske izmene koje omogućavaju legalnu prodaju marihuane već su donete u Americi i Kanadi, a prošle srede je udruženje Legalizujte je! predalo saveznoj vladi svoju inicijativu za legalizaciju marihuane.

Naučnici polaze od toga da legalna prodaja neće doneti neke velike izmene u broju korisnika - što je jedan od argumenata za legalizaciju. Uz to, mogla bi da se uvede naplata poreza na prodatu robu. Ministar zdravlja Alen Berse podržao je studiju i pozdravio "testiranje novih modela i puteva".

2024 © - Vesti online