Sreda 26.04.2017.
14:26
danas.rs, Vestionline

Tramp objavio trgovinski rat Kanadi

Reuters
Premijer Kanade Džastin Trido i predsednik SAD Donald Tramp

Kako prenose agencije, nakon što je u ponedeljak uveo porez na uvoz kanadskog građevinskog drva, američki predsednik u utorak u zoru na društvenoj mreži Tviter napisao je: "Kanada je jako otežala aktivnosti naših proizvođača mleka iz Vinskonsina i drugih pograničnih država. To više nećemo tolerisati. Videćete".

Veran svojim obećanjima iz kampanje, Tramp je krenuo u ofanzivu protiv trgovinskih sporazuma za koje smatra da nanose štetu Amerikancima.

- Pristojan sam, ali vrlo odlučan u odbrani interesa Kanade - odgovorio je kanadski premijer Džastin Trido u utorak na kanalu CTV News.

Povezane s Meksikom u severnoameričkom sporazumu o slobodnoj trgovini (Alena), SAD i Kanada ostvaruju godišnji promet trgovinskih razmena blizu 545 milijardi dolara, što prema američkim podacima predstavlja deficit na štetu Vašingtona od 11,2 milijardi dolara.

Udarom na građevinsko drvo, Tramp otvara stari predmet koji deli te susede već 35 godina. Američki proizvođači optužuju kanadske kolege da izvoze građevinsko drvo po dampinškim cenama, zahvaljujući subvencijama koje primaju.

Trgovinski rat moža će ići na ruku američkim proizvođačima drva, ali bi mogao da pogodi građevinski sektor, ocenjuju neki stručnjaci i predviđaju da bi cena gradnje kuće mogla porasti za 12 odsto.

2024 © - Vesti online