Sreda 26.04.2017.
13:10
Vestionline

Trampov kabinet "poludeo" zbog napada Turske na Kurde

Reuters
Predsednik SAD Donald Tramp

I Stejt department i Pentagon su saopštili da su SAD "duboko zabrinute" napadima i naveli da je primedba i direktno preneta vladi Turske.

U vazdušnom napadu turskih aviona ubijeno je najmanje 18 kurdskih boraca u Siriji, a pet u Iraku. Još nekoliko desetina boraca, koji su deo koalicije predvođene SAD ranjeno je u tim napadima.

- Ove napade koalicija nije odobrila i doveli su do gubitka života naših partnera u borbi protiv Islamske države u kojoj učestvuju i članovi kurdskih pešmergi - rekao je portparol Stejt departmenta Majk Toner i dodao da je koordinacija od vitalnog značaja.

Portparol Pentagona Edrijan Rankin Galovej je izjavio da Turskoj prioritet mora biti borba protiv Islamske države, bez obzira na ostalo.

- Mi prepoznajemo pretnju koju PKK predstavlja za Tursku, ali Turska ne može da vodi taj rat na uštrb naše zajedničke borbe protiv terorista koji nam svima prete - rekao je Rankin Galovej.

Ankara tvrdi da pripadnici zabranjene Radničke partije Kurdistana (PKK) nalaze utočište u susednim zemljama Iraku i Siriji, među pripadnicima tamošnjim kurdskih manjina.

Koalicija predvođena SAD, međutim, sarađuje sa Kurdima u Iraku i Sirji, a posebno pešmergama koji se smatraju nekim od najboljih svetskih boraca i čiji je doprinos borbi protiv Islamske države ogroman, ocenjuju analitičari.

2024 © - Vesti online