Sreda 26.04.2017.
09:06
aljazeera.net, Vestionline

Odbrana Baltika od Rusije: Američki stelt avioni F-35 stigli u Estoniju (VIDEO)

Twitter/USEmbTallinn
Američki borbeni avion F-35 na pisti u vojnoj bazi u Estoniji

Navodi se da zvaničnici estonskog Ministarstva odbrane ovaj potez vide kao naglašavanje posvećenosti Vašingtona prema partnerima u NATO.

- Korišćenje najmodernijih borbenih mlaznjaka SAD u Evropi garantuje suverenitet svih zemalja članica NATO - rekao je ministar odbrane Estonije Margus Cahkna lokalnim medijima.

U Estoniju je u martu stigao prvi kontingent britanskih vojnika, u okviru snaga Severnoatlantskog saveza, u širokoj akciji koja je sprovedena kako bi se, kako su javile agencije, "Baltik obranio od Moskve". Približno 130 pripadnika vojske je stiglo u vazdušnu bazu Amari blizu estonske prestonice Talina.

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg tada je rekao kako NATO ne vidi opasnost od konvencionalnog vojnog napada u regionu Baltika, ali ipak su proteklih meseci vojne snage NATO-a raspoređene na granici sa Rusijom.

Savez, kako je rekao, gotovo sve vreme smatra kako postoji opasnost od terorizma i sajber napada, ali ništa ne ukazuje kako bi moglo doći do nekog konvencionalnog vojnog napada na neku članicu NATO-a ili na baltičke države.

2024 © - Vesti online