Sreda 26.04.2017.
08:53
Vestionline

Tramp "promenio ploču" o Asadu, Rusija nadigrala SAD?

Fotomontaža Reuters
Donald Tramp i Vladimir Putin

- Duboko nas zabrinjava Turska koja je izvela vazdušne napade na severu Sirije i na severu Iraka, bez koordinacije sa Sjedinjenim Državama ili koalicijom koja se bori protiv Islamske države - rekao je portparol Stejt departmenta Mark Toner.

- Turskoj vladi smo odmah preneli naše zabrinutosti - dodao je.

Turska je saveznica Amerikanaca i članica NATO-a i Vašington mora da pazi da se ne udalji od važnog partnera kako ne bi izgubio podršku Ankare u borbi protiv Islamske države. Američki vojni savetnici sarađuju s kurdskim snagama u borbi protiv džihadista, čemu se Turska protivi jer smatra kurdske borce pripadnicima terorističkih grupa.

U turskim vazdušnim udarima na položaje iračkih Kurda u iračkoj regiji Sindžar i na severoistočnu Siriju u utorak je ubijeno najmanje 20 boraca u kampanji koja se vodi protiv grupa povezanih sa zabranjenom Radničkom partijom Kurdistana (PKK).

Meta vazdušnih napada u Siriji su pripadnici Jedinica za zaštitu kurdskog naroda (YPG), oružano krilo jedne od stranaka sirijskih Kurda, koje podržavaju SAD, a položaji su im u jednom od uporišta Islamske države, Raki.

Američki predsednik Donald Tramp koji je predsednika Asada nazvao "krvnikom", rekao je u ponedeljak da će sirijski narod odlučiti o svojoj sudbini, saopštio je ruski izaslanik Pjotr Iljičev. To je velika promena s obzirom da su SAD do sada govorile da Asad mora da ode.

- Rekao je da Asadova budućnost nije prepreka - dodao je Iljičev za AFP.

Tramp smatra da "nije važno hoće li (Asad) ostati ili otići. Važan je politički proces, važno je zaustaviti krvoproliće, neprijateljstva (...) A onda će narod odlučiti", dodao je.

Pregovori pod UN-ovim pokroviteljstvom kako bi se zaustavio šestogodišnji građanski rat u Siriji zapali su u slepu ulicu jer opozicija traži Asadov odlazak pre bilo kakvog mirovnog ugovora.
Rusija, čvrst saveznik sirijskog režima, uporno traži da se sudbina Bašara al Asada reši izborima u okviru političke tranzicije.

2024 © - Vesti online