Utorak 25.04.2017.
19:11
Tanjug, Vestionline

Mosul: Snage vlade opreznom taktikom u borbu sa ekstremistima

Reuters
Mosul "punom parom" protiv islamista

- Kuće u Starom gradu su većinom veoma stare i njihove ulice i prilazi su veoma uski. Zato, da bismo izbegli civilne žrtve, koristimo opsadu, ali to ne znači da nećemo ući u Stari grad - rekao je Al Asadi.

Kako je naveo, njegove jedinice ne napadaju neprijateljske snage na područjima gde oni koriste civile kao ljudski štit.

- Koristeći se veoma opreznim metodama i razmatranjima, oslobodićemo naše ljude od ID - rekao je Al Asadi.

Snage vlade opkolile su ekstremiste u severozapadnoj četvrti, uključujući i Stari grad.

Ekstremno desničarski sunitski muslimanski borci pružaju otpor postavljajući zamke, izvodeći samoubilačke napade, napade mitraljezima, požarima i ponekad granatama ispunjenim otrovnim gasom.

Sa nestašicom vode i hrane u delovima Mosula koji su i dalje pod kontrolom ID, smatra se da je do pola miliona ljudi bilo zarobljeno tu, uključujuči 400.000 osoba samo u Starom gradu, prema procenama UN.

Koordinator mirovnih snaga UN u Iraku Lisa Grande rekla je prošle nedelje za Rojters da bi sukobi u Starom gradu mogli da dovedu do "humanitarne katastrofe, možda najgore" u trogodišnjem ratu za proteravanje ekstremista ID iz Mosula.

Međunarodne organizacije za pružanje pomoći procenile su da je broj civilnih i vojni žrtava oko nekoliko hiljada, od kako je započela ofanziva SAD uz podršku snaga vlade Iraka za preuzimanje kontrole nad Mosulom u oktobru.

Prema podacima Međunarodne organizacije za migracije, više od 330.000 osoba je iseljeno do sada.

Mosul koji je drugi najveći grad u Iraku, pao je pod kontrolu ID, na leto 2014, ali su snage vlade uspele da preuzmu kontrolu nad većim delom grada, podseća agencija.

2024 © - Vesti online