Utorak 25.04.2017.
18:01
J. Arsenović - Vesti

Zaječar dao nadu opoziciji

A. Čukić
Ni motivacije ni poverenja: Slab odziv građana

Trijumf lokalnog pokreta u Zaječaru, i to nakon što je lider naprednjaka Aleksandar Vučić pre samo dvadesetak dana već u prvom krugu odneo ubedljivu pobedu na izborima za predsednika Srbije, opoziciji daje nadu da se naziru pukotine naprednjačkog režima.

Demokratska stranka je tim povodom saopštila da "uprkos nedemokratskoj i neregularnoj atmosferi na lokalnim izborima u pet opština, rezultati pokazuju da promene u Srbiji danas, kao i devedesetih godina, kreću sa lokala".

Nadu im daju i konkretni rezultati, pa su se demokrate pohvalile da je koalicija oko njihove stranke osvojila drugo mesto u Kosjeriću (17,1 odsto), dok su u Zaječeru (16,7) i u Vrbasu (11,5) bili treći.

Ničić tvrdi pazar

Nakon velikog slavlja, lider Pokreta za Krajinu Boško Ničić ostavio je mogućnost pravljenja lokalne vlasti sa naprednjacima. On je rekao da koaliciju oko SNS-a čine neki ljudi s kojima je i on sarađivao, koje je stvorio i da ih zna dobro kakvi su.
- Neću praviti trule kompromise, ali matematički moguće je i da neki drugi naprave vlast - dodao je Ničić.

Za razliku od opozicionih političara, Raša Nedeljkov, iz posmatračke misije Crta, ne vidi razloga za optimizam, s obzirom na brojne manjkavosti izbornog procesa generalno, kao i malu izlaznost i lošu percepciju građana šta izbori na različitim nivoima znače za njih.

- Izlaznost, recimo, u Zaječaru bila je svega oko 43 odsto i kad govorimo o kvalitetu demokratskih procesa, mi kao grupa građana koja prati izbore, ne možemo da budemo optimisti u situaciji u kojoj građani nemaju dovoljno motivacija da izađu na izbore, niti imaju poverenja u izborni proces - ističe za "Vesti" Nedeljkov.

Ko se vozika u vreme izbora?

Demokratska stranka je u nedelju saopštila da su izbori prošli "u atmosferi straha i nasilja" i da je "SNS doveo gomilu batinaša koji presreću građane, maltretiraju ih i prete u svim ovim opštinama".
- Ne možemo da potvrdimo da su ta lica vršila pritisak na bilo koga, ali su naši posmatrači zabeležili da su vozila sa registarskim tablicama iz Raške, Kosovske Mitrovice, Negotina i Bora bila prisutna ispred prostorija SNS-a u Zaječaru - kaže Raša Nedeljkov. Crta je takođe prijavila i da su vozila drugih registarskih tablica mogla da se vide i u blizini nekih birališta, kao i da je nekoliko mladića nasrnulo na njihovog posmatrača, da su mu oteli telefon i izbrisali fotografije uz pretnju: "Samo nemoj da nas slikaš i nećeš imati problema."

Incidenti koji su se desili u Zaječaru i u Vrbasu daju za pravo našem sagovorniku. Dvojica aktivista Socijalističke partije Srbije fizički su napadnuta ispred jednog biračkog mesta u Vrbasu, ali iz te stranke nisu precizirali ko su vinovnici incidenta. Povrđeni mladići predomislili su se, pa su, nakon što su bili obećali izjavu, odbili da se pred kamerama N1 izjašnjavaju o celom slučaju.

Činjenica da su u štab SPS-a u ovom vojvođanskom gradiću ubrzo došli visoki partijski funkcioneri Dušan Bajatović i Aleksandar Antić i da je medijima poručeno da povodom incidenta neće da talasaju, ukazuje na to da napadači dolaze iz najdominantnije partije u državi, od čije volje zavisi to da li će socijalisti i u budućoj republičkoj vladi sa novim premijerom zadržati ministarske pozicije.

Iz SNS-a su, međutim, poručili da je njihovo dvoje aktivista takođe napadnuto, uz pretnje, psovke i otimanje stranačkog materijala.

2024 © - Vesti online