Utorak 25.04.2017.
08:09
aljazeera.net, Vestionline

Premijer Slovenije: Šta želite, da se vratimo na Balkan?

Reuters
Premijer Slovenije Miro Cerar (Foto: Arhiva)

- To je uredba Evropske unije koju Slovenija poštuje, a poštovaće je i ubuduće - dodao je on.

Odgovarao je na poslanička pitanja o velikim kolonama i zastojima zadnjih dana na graničnim prelazima između Slovenije i Hrvatske koja je i spoljna granica šengenskog prostora.

Nazvao je "ekstremističkim" tvrdnje poslanika opozicione Udružene liste (ZL) da je njegova "politika gradnje zidova" prema komšijama samo nastavak politike postavljanja žičanih ograda za migrante i izbeglice na početku izbegličke krize 2015.

- Cilj sistemskih kontrola na graničnim prelazima sa Hrvatskom je povećanje bezbednosti i sprečavanje ostalih krivičnih dela, kao što su ilegalna trgovina narkoticima i oružjem, kao i  suzbijanje terorističkih aktivnosti - rekao je Cerar.

- Slovenija se za primenu te uredbe temeljno pripremila, a isto kao i hrvatska vlada, unapred je obavestila Evropsku komisiju o negativnim posledicama. U protivnom, Slovenija bi mogla da ispadne iz šengenskog prostora - dodao je Cerar.

- Strateški interes Slovenije je biti u krugu najpovezanijih država EU-a, u Šengenu i Evropskoj monetarnoj uniji, to je politika koju je doneo ovaj parlament", rekao je slovenački premijer i zapitao: "Šta vi želite, da se vratimo na Balkan?".

2024 © - Vesti online