Nedelja 23.04.2017.
21:56
Tanjug, Vestionline

Kurc i Zenijer: Sve strane odgovorne za bezbednost posmatrača

commons.wikimedia.org/Evstafiev
Predstavnici OEBS-a poručuju da je incident koji se desio u Lugansku neprihvatljiv

Oni su istakli da je onemogućavanje rada Misije neprihvatljivo i  da su sve strane odgovorne za bezbednost posmatrača. 

- Specijalna posmatračka misija OEBS-a iz dana u dan izuzetno valjano radi svoj posao kako bi stabilizovala krizu u i izvan Ukrajine. Međutim rad misije isuviše često sprečavaju pretnje, ograničenja u kretanju, dezinformacije ili uništavanje tehničkih sredstava. To je neprihvatljivo - naveo je Kurc u saopštenju. 

On je istakao da sve okolnosti ovog tragičnog incidenta moraju biti rasvetljene i pozvao sve aktere da utiču na situaciju i ispune svoju odgovornost u pogledu garantovanja bezbednosti i sigurnosti posmatrača. 

Zanijer je naveo da je duboko šokiran i ožalošćen zbog tragične smrti posmatrača ističući da je to prvi član jedne patrole Specijalne posmatračke misije koji je poginuo na dužnosti. 

- Ovaj zastrašujući incident ukazuje na sve opasnije bezbednosno okruženje u kome posmatrači svakodnevno rade - dodao je on i istakao da su sve strane odgovorne za bezbednost i sigurnost posmatrača OEBS-a.  

OEBS je pokrenuo istragu o incidentu i očekuje maksimalnu saradnju svih zainteresovanih snaga, istakao je Zanijer. 

U Lugansku je u nedelju poginuo jedan član Specijalne posmatračke misije OEBS-a, Amerikanac, dok su dva člana Misije povređena i prevezena u bolnicu nakon eksplozije do koje je došlo kada je njihovo vozilo prešlo preko mine. 

2024 © - Vesti online