Nedelja 23.04.2017.
19:01
N. Jokić - Vesti

Marin le Pen: Rat islamistima!

Reuters
Marin le Pen

Sačuvati demokratiju od terorizma

Sad je glavna briga francuskih vlasti - obezbeđivanje izbora u nedelju. Predviđeno je da glasanje tog dana obezbeđuje armija od 50.000 policajaca i žandarma, uz podršku 7.000 vojnika.
Juče su tri člana porodice ubijenog napadača privedena radi ispitivanja, što je uobičajeno u sličnim slučajevima.

Kako je saopštio francuski javni tužilac Fransoa Molen, napadač je bio poznat policiji, hapšen je, pa pušten i bio je pod prismotrom poslednja tri meseca.

Izašao je u četvrtak uveče iz svog automobila na Jelisejskim poljima i iz automata otvorio vatru na parkirani policijski kombi. Pokušao je potom da pobegne pešice, ali je ubijen. Islamska država je ubrzo posle atentata preuzela odgovornost, navodeći čak i da je ratno ime atentatora - Jusuf Belgijski. Vlasti su, međutim, saopštile da je terorista francuski državljanin.

Za sada se zna da je ubijeni terorista poznat bezbednosnim službama i pravosuđu: bio je osuđen na 15 godina robije zbog pokušaja ubistva deteta i brata jednog policajca.

Zloupotreba atentata

Francuski premijer Bernar Kaznev reagovao je na izjave Marin le Pen i Fransoa Fijona optužbom da koriste atentat u Parizu za svoje političke potrebe. "Le Penova želi da iskoristi priliku za izvlačenje političkog profita", rekao je on povodom njene tvrdnje da su atentati vezani za migrante, iako za to nema nikakvih dokaza.

On je uzvratio i Fransoa Fijonu koji je u svom poslednjem obraćanju javnosti kritikovao vladu i najavio da će povećati broj policajaca za 10.000. "Fijon je bio predsednik vlade koja je otpustila 13.000 policajaca i zatvorila 54.000 radnih mesta u vojsci", podsetio je Kaznev.

Deset hiljada sumnjivih stranaca

Još se ne zna kakve će moguće posledice po izbore imati ovaj atentat. "Ovakvu situaciju nismo ranije imali i ne možemo da procenimo da li će odziv birača biti veći ili manji zbog terorističkog napada, kažu analitičari.

Očigledno nastojeći da izvuče dodatne poene, Marin le Pen se juče obratila javnosti u izuzetno borbenom tonu. Naglasila je da je reč o ratu protiv Francuske, nazvala je vlast nesposobnom i ponovila da će ako bude izabrana - odmah biti proterani svi stranci koji su registrovani kao sumnjivi, sa dosijeom S u policiji. Takvih stranaca ima 10.000 u Francuskoj. Le Penova je rekla i da će zabraniti vehabijske organizacije, zatvoriti islamističke džamije.

Izbegnut pokolj

Portparol policije Žerom Bone je za TV stanicu BFM rekao da je u bulevaru u vreme napada bilo "na hiljade ljudi" i da je zahvaljujući brzom reakcijom policije, koja je ubila napadača, izbegnut "mogući pokolj".

"Pod prethodnim vladama, bilo levim ili desnim, sve je činjeno kako bismo izgubili rat protiv terorizma", optužuje ova kandidatkinja za predsednika Francuske.
 

Belgijanci upozorili Francuze

Belgijske službe su u četvrtak, pre nego što se dogodio napad na Jelisejskim poljima, prosledile obaveštajne podatke o mogućem teroristi koji je uveče istog dana ubio jednog, a ranio dvojicu policajaca.

Poruka belgijskih obaveštajaca upućena francuskim kolegama, glasila je: "Problem - El Osri Jusuf (17/6/1981) - na putu ka Parizu. Drage kolege, policija u Antverpenu ima informacije o osobi koja ima dosije u našoj službi. Ta osoba je kupila kartu za voz Talis (Brisel-Pariz) i u šest sati napustila Belgiju. Šaljemo vam i fotografiju. Pozdrav."

Francuska policija je posle atentata likvidirala osumnjičenog, čije ime je Jusuf el Osri. Neposredno po njegovom ubistvu, teroristička grupa Islamska država objavila je da je osumnjičeni njihov "borac" i dala mu nadimak Belgijanac.

Francuski tužitelj Fransoa Molin rekao je u petak da policija pretražuje njegovo boravište u Šeleu, predgrađu Pariza, kako bi utvrdila da li je imao saučesnike.

Poznato je da je osumnjičeni 2001. godine optužen da je pucao na dvojicu policajaca, nakon što su ga zaustavili radi kontrole. Čim je priveden, tokom ispitivanja, ugrabio je pištolj drugog policajca i pucao tri puta u njega. Povezan je i sa nasilnim krađama. Optužen je za tri tačke pokušaja ubistva 2005. godine, od kojih se dve odnose na napade na policajce. U februaru ove godine priveden je zbog sumnje da je planirao da ubije policajce, ali je pušten zbog nedostatka dokaza.

Tramp: Napad će uticati na izbore

Američki predsednik Donald Tramp je rekao da francuski narod neće još dugo da trpi terorističke napade. On je ocenio da će atentat u Parizu imati veliki uticaj na predsedničke izbore u Francuskoj. Kandidatkinja za predsednika Francuske Marin le Pen i Tramp dele mnoge stavove, a posebno one o terorizmu i imigraciji, pa se Trampov tvit može tumačiti i kao podrška njoj pred prvi krug izbora u nedelju.

2024 © - Vesti online