Nedelja 23.04.2017.
18:01
J. L. Petković - Vesti

Naše oružje zakon i istina

A. Čukić
Iza demonstracija širom Srbije stoje beznađe, ugrožena egzistencija i besperspektivnost


A studenti, vojnici, policajci i svi koji su na ulicama samo žele da vrate društvo na kolosek demokratije jer za sada idemo ka totalnoj autokratiji, saglasni su u oceni sagovornici Okruglog stola "Vesti" Dragoljub Draža Petrović, glavni i odgovorni urednik lista "Danas", Novica Antić, predsednik Vojnog sindikata Srbije i Veljko Mijailović, predsednik Policijskog sindikata Srbije.

Obespravljeni, ujedinjeni na ulici, pokazuju jasnu sliku u kojoj se nalazi srpsko društvo. "Otac sam dvojice sinova i hoću da oni i sva deca budu bezbedna, da se policija vrati struci", ističe Mijailović. "Krajnja je nužda što smo izašli na ulice", dodaje Antić, obojica podvlačeći da ne padaju na "uličarske fore" te da će u protestima istrajati do ispunjenja zahteva. "Aleksandar Vučić možda počne nešto od toga da ispunjava, ali samo ono što ga direktno ne ugrožava", zaključuje Petrović.

MIJAILOVIĆ: Vest da su studenti na ulici zatekla nas je u Moskvi, na sastanku sa predstavnicima sinidkata ruskih bezbednosnih službi. Odatle smo posali poruku da se Policijski sindikat Srbije drži slogana: Uvek uz narod, uvek za narod. Narod su i vlada i parlament, ali je vrlo problematično ponašanje vlasti, nakaradno, neprofesionalno i vrlo stranačko uspostavljanje sistema bezbednosti. To je bukvalno stranačka policija i zato smo mi uz narod.

N. Durović
Veljko Mijailović, predsednik Policijskog sindikata Srbije, zasnovao je radni odnos u MUP Srbije 1990 i već naredne godine upućen na tromesečni teren na KiM. Tamo je u borbenim operacijama bio i 1998. i 1999., kao i 2000. i 2001. na terenima u Bujanovcu i Preševu. Za pomoćnika komandira PS Čukarica postavljen je 2005. Sa kolegama sa cele teritorije Srbije narede godine osniva Policijski sindikat Srbije. Evropska policijska unija na kongresu u Berlinu imenovala ga je 2010. za zamenika generalnog sekretara te organizacije.

ANTIĆ: Kada smo pre dve godine stvorili jedini reprezentativni i legitimni sindikat u sistemu odbrane, tražili smo zaključenje kolektivnih ugovora, prvih u istoriji vojske. Tu nastaje problem. Dok vlast promoviše Zakon o radu, govoreći da je najbolji ikada, u našem slučaju ga ne poštuje.

Niste ravnopravni radnici?
ANTIĆ: Tako je. Morali smo da izađemo na ulice jer vojska nema prava na štrajk. Iza protesta širom Srbije stoji težnja građana da se izbore za poštovanje zakona i Ustava. To su i naši ciljevi.

N. Durović
Novica Antić, predsednik je jedinog reprezentativnog sindikata zaposlenih u Vojsci Srbije, Vojnog sindikata Srbije. Vojnu školu, smer inženjerija, završava ubrzo po okončanju NATO agresije, kao prvi u klasi, a 2000. s najvišim ocenama završava specijalističku obuku za rad u kriminalističkoj vojnoj policiji gde se i sada nalazi na službi. Od 2001. godine radi na poslovima kriminalističke tehnike i suzbijanja kriminaliteta, a za zasluge u obavljanju službe više puta je pohvaljivan i nagrađivan sa najvišeg nivoa komandovanja.

Šta govori o situaciju u društvu kada se protestima mladih pridruže vojska i policija?
PETROVIĆ: Imate deklarisanog autokratu koji faktički odlučuje u svemu u zemlji. Nezadovoljni su i ostali esnafi što se, doduše, nije moglo videti na izborima. Bunt studenata je izazvan neregularnim izborima. S obzirom na to da opozicioni lideri nisu na vreme tražili da izbori budu pravedni i ravnopravni, onda mladi, koji čine jezgro protesta, zahtevaju ono što je trebalo da traži politička opozicija. Protesti dokazuju beznađe koje postoji posle trijumfa Vučića od 55,6 odsto. Ljudi u svim branšama gledaju kako da vrate društvo u normalnu demokratsku kolotečinu jer za sada idemo ka totalnoj vladavini jednog čoveka.
 

N. Durović
Dragoljub Draža Petrović je glavni i odgovorni urednik beogradskog dnevnog lista "Danas". Novinarstvom je počeo da se bavi u "Borbi" 1994. Bio je stalni saradnik nezavisne TV produkcije VIN, novinar i kolumnista "Glasa javnosti" i tabloida "Kurir". Od juna 2009. u "Danasu" piše kolumnu "Žvaka u pepeljari". U anketi magazina "Status" izabran je za najboljeg novinara 2010. Dobitnik je dve nagrade "Stanislav Staša Marinković", nagrade "Dragiša Kašiković", "Desimir Tošić" i nagrade Udruženja novinara Srbije "Laza Kostić".

Studenti pogađaju pravo u metu

Mislite li da su izbori bili demokratski?
PETROVIĆ: Nisu. U najuticajnijim komercijalnim medijima, na Javnom servisu, pa i u većini dnevne štampe bila je poplava Vučića. Ne samo da su bili njegova propagandna mašina, već su linčovali sve opozicione kandidate. To je bila trka u kojoj je Vučić bio sto metara ispred, a opozicija prihvatila da trči i pokuša da ga stigne. Naravno da nisu uspeli. Opozicija je odavno trebalo da izađe s određenim zahtevima, pa ako ih ne ispune, da bojkotuju izbore. Verovatno to ne bi učinili svi, ali bi najbitniji kandidati proevropske, demokratske provinijencije. To je suština protesta.

Šta je suština? Rekli ste da, ako je postojao demokratski izborni proces, ne znači da smo izabrali demokratsku vlast.
MIJAILOVIĆ: Na izborima je sve postojalo sem demokratskog procesa. A vlast to maskira pa pita - pobedili smo, šta hoćete? Ne razumeju da je narod njih izabrao i da bi trebalo da mu odgovaraju, razgovaraju o unapređenju društva, poboljšanju zakona. Poruke studenata su čist pogodak u metu jer nazivaju stvari pravim imenom. Vlastima jako smeta što su vojska i policija na strani naroda. Premijer kaže da može da se protestuje i dok su mirne demonstracije država neće reagovati. A ko je država? Je l' on država?

Što Vučić pomisli, čauši napišu

Ako premijer i predsednik Srbije to kaže, je l' to istinska demokratska poruka ili ne vidi probleme na koje se sa protesta ukazuje?
MIJAILOVIĆ: Parlament ne funkcioniše, vlada ne funkcioniše, premijer ne funkcioniše, a vi možete da protestujete koliko god hoćete - šta je smisao te neozbiljne izjave? Šta je problem da se reši pitanje biračkog spiska, formira novi RIK, izbori budu demokratski i fer? Premijer nije tu da deli narodu političke lekcije, već da štiti i rešava problem.

PETROVIĆ: Vučić je u početku odlučio da ignoriše proteste, a u drugoj fazi iznosi podatke da je na najmasovnijem protestu na kojem su učestvovali i sindikati vojske i policije bilo 4.000 građana. Onda mu proradi vizionarstvo, pa kaže da će doći do tzv. makedonskog scenarija. Podsetiću da je u Makedoniji prvo otkriveno da vlada Nikole Gruevskog prisluškuje političke protivnike i bavi se kriminalnim radnjama, pa su održani izbori, pa je bila pata karta, pa su tek onda izašli na ulice.

Fašiste i soroševci

Šta je najgore što ste tokom protesta pročitali o sebi?
PETROVIĆ: Da sam fašista.

ANTIĆ: Na protestu su me novinari Pinka i "Informera" pitali da li sam strani plaćenik i da li sarađujem sa Sorošem i Rokfelerom. Sigurno ujutru kad ustanu prvo zovu mene da vide da li mi nešto treba. Pozvao sam ih da provere i, ako je to istina, da šefovi svih vojnih službi bezbednosti podnesu ostavke. Tražili su provere i za Veljka i za mene, ali kada im je odgovoreno da su to budalaštine, to nisu objavili.

MIJAILOVIĆ: Već 27 godina radim u policiji, i počastvovan sam kada me pljuju bivši pripadnici zemunskog klana. Ja sam oficir policije, učestvovao u svim mogućim akcijama odbrane ove zemlje i kada me pljuje polusvet, to je za mene plus. Imao bih problem kada bi Draža iz "Danasa" tako nešto rekao.

Vučić misli da se u Srbiji protestuje uz posredovanje stranih sila, a osnovna teza ove vlasti je da svako ko je protiv njih neprijatelj države ili strani plaćenik. Ne veruju da neko može da razmišlja svojom glavom, već za to mora neko da ga plati, da li domaći kapital ili strani, Soroš ili neki drugi. List "Informer", kao neki dnevni bilten Saveza komunista, kupuju naprednjaci da znaju kako da misle, a mi ostali da vidimo šta Vučić misli. Jer naš demokratski premijer prvo daje informacije svom alter egu - "Informeru" i unapred prenosi šta treba da se misli i o čemu.

U kampanji je Milenko Jovanov iz SNS-a optužio Natašu Jeremić da je organizator dilera droge, a kada pročitate to saopštenje shvatate da je Vučić sve to već izgovorio kada je raspravljao sa novinarkom televizije N1. Jovanov je to samo formulisao. Što Vučić pomisli, to njegovi čauši pišu po novinama.

Je li vojsci potrebna dozvola za protest?
ANTIĆ: Vojska je ogledalo društva. Izlazak na ulice je krajnja nužda i za to su krivi isključivo ministri odbrane, bilo prethodni Bratislav Gašić ili sadašnji Zoran Đorđević. Premijer na Vaskrs obilazi vojnike, obećava plate, priča nam bajke, a znamo da od toga nema ništa. Od Ministarstva odbrane smo dobili dokumenta gde Ministarstvo finansija izričito kaže da za povećanja plata nema novca. I ministar je to izjavio. Mi, pripadnici vojske, znamo da je jako loše to što smo izašli na ulice, ali to je jednostavno prava slika stanja u društvu. Pripadnici vojske ne moraju imati posebnu dozvolu za organizovanje javnog protestnog okupljanja. Vojni sindikat Srbije, kao pravno lice koje ih zastupa i organizuje protest, dužan je da takav vid okupljanja prijavi policiji prema zakonu.

Strah od Centralnog zatvora

Više od dve nedelje niko ne kaže da će uslištiti ijedan od zahteva. Da li se ide ka tome da se protesti sami od sebe "uguše"?
ANTIĆ: To je efekat kuvane žabe, polako pustite da sve ode u kolotečinu. Žalosno je jer smo se nadali da imaju dobre namere, da nam bude bolje. Ali, nije tako. Nakon pet izlazaka na ulice bezbedonosnih snaga, a u situaciji kada je bezbednost građana Srbije ozbiljno ugrožena, znate kakvo je stanje na granicama, nema reakcije vlasti.

Kriminalci na funkcijama

MIJAILOVIĆ: Prema merama ove vlasti, mi iz policije možemo da koristimo naša ovlašćenja samo prema običnim radnicima, onima koji tabloidi obeleže, a na ostalo da okrećemo glavu. Dok čuvaju svoje pozicije u zaštitu dovode kriminalizovana lica. Dobili smo prelivanje kriminala iz Kosovske Mitrovice u centralnu Srbiju i Vojvodini, gde ti kriminalci idu po selima, biju i prete, a mi građani Srbije bi to trebalo da prihvatimo kao demokratiju. Ne znam da li običan građanin u ovoj zemlji ima neka prava jer ovde imate jednu SNS privilegovanu Srbiju i ostatak. Naš ministar Nebojša Stefanović svog trenera iz teretane, osobu stariju od 40 godina, zaposli u MUP-u, a posle pet meseci je oficir za bezbednost u ambasadi Srbije u Rimu. Sa kakvim kvalifikacijama?

ANTIĆ: Na mesto sekretara u Ministarstvu odbrane doveden je pravosnažno osuđivan čovek zbog pronevere. Vojnik ne može da prođe na konkursu ako ima prekršaje, a takvog čoveka dovodite da donosi važne odluke za sistem bezbednosti.

MIJAILOVIĆ: Kada građani shvate šta se tu krije iza kulisa dešava, kakvi su to propusti i kriminal pod plaštom vlasti, narod će se probuditi. Verovatno je potrebna neka inicijalna kapisla. Ako neko ne podrži mlade ljude, tu perspektivu i budućnost Srbije, sa njim nešto nije u redu u glavi. Vučić pokušava da imitira Broza i mi sada treba da čekamo da izvrši rokadu ministara, izabere novog mandatara, pa tako do juna, a onda ko zna koliko formiranje vlade, a za to vreme će pokušati da popeglaju stvari, kao one listiće u RIK-u.

ANTIĆ: Zbog lošeg stanja u vojsci 2016. je otišlo 1.600 ljudi, 1.070 vojnika i ostali starešinski kadar, bez mogućnosti da zanovite ljude. Ne možete sa ulice da uhvatite nekoga i date mu da upravlja tenkom. Apsolutna je neistina da je vojska primila 300 ljudi. Na konkurse se javio malo broj, od toga još manje prođe rigorozne kriterijume. Rezultat je velika preopterećenost zaposlenih, 500 radnih sati mesečno, a ne beleži se prekovremeni i noćni rad. Zdravstveno osiguranje je katastrofalno. Vojnik čeka na snimanje magnetnom rezonancom u svojoj bolnici, na VMA, više od godinu dana.

PETROVIĆ: "Danas", koji ove godine slavi 20 godina postojanja, doživeo je da od kada smo počeli da pišemo o benigne tekstove o Andreju Vučiću, u kojima pitamo zašto obilazi opštinske odbore SNS-a i koja je njegova politička uloga, usledi linč u "Informeru" i na Pinku uz tvrdnju da sam Sorošev plaćenik. Od Nove godine javna preduzeća i opštine nam otkazuju oglase i raskidaju ugovore, iako smo najjeftini za one oglase koje po zakonu moraju da objave. Njega tišti čak i kritika na drušvenim mrežama. Jeste li videli nekog premijera da se na televiziji žali na tvitove?


MIJAILOVIĆ: Potcenili su snagu i ljude koji vode Policijski sindikat Srbije od 18.000 članova. Represiju nad nama je pokušao i režim Dragana Jočića, pa smo pobedili. Tačno je da se ide na to da se priča razvodni, obesmisli, svakodnevno ubacuju svoje ljude među studente, otvaraju lažne Fejsbuk stranice, šire dezinformacije... Osmišljene planove objavljuju preko svojih medija u kojima neprestano gledano da nam neko preti, konstantno nas napada, samo što nije rat izbije.

Pa ako je tako, zašto uništavate sektor bezbednosti? Kako se pripremate kao država za sve te napade? Sami sebe ukopavaju. To je ogromna manipulacija državom i sistemom, a igraju se sa sistemom bezbednosti gde se za šefove u MUP-u postavljaju politički komesari. Optužuju naš sindikat da se bavi politikom samo zato što smo objavili da je ministar Nebojša Stefanović naredio da niko od policajaca ne može da ide na političke skupove, a pogotovu opozicionih partija, bez dozvole.

Naredba da se traži dopust za miting? Je li to krivično delo?
MIJAILOVIĆ: Da, ali se to naradi usmeno. Tek kada sam ministru odgovorio da imamo audio snimak njegove naredbe, državna sekretarka Biljana Popović Ivković je prestala da nas zove. S druge strane, pola policije ide na mitinge SNS-a, a među njima i čuveni svedok u korist brata Aleksandra Vučića kada je prebijen u Beogradu. Ako SNS-u nije blam da idu ljudima po kućama, prete, zaokuružuju šta ste rekli, pa šta je onda problem da se na vratima, za godinu dana, pojave s automatskom puškom?

Za mnoga nerešenih ubistava, hajku na premijera, rušenje Savamale, nemamo odgovorne. Jer, ako slučaj vodi direktno do njih, nikada neće biti istražen. Nije njih briga za državu, nego za fotelje i funkcije, a sistemom vlasti se brane od ustanova poput Centralnog zatvora. Najveći strah im je da će doći neki ljudi koji će sprovesti istrage kako struka nalaže.

N. Đurović
Režim sam sebe ukopava: Veljko Mijailović, Jelena L. Petković, Dragoljub Petrović i Novica Antić

Paranoja i ponižavanje

Koliko je za proteste važno medijsko izveštavanje?
PETROVIĆ: Od prvog dana postoji tendencija u elektronskim medijima sa nacionalnom frekvencijom i najvećim štampanim da se protesti označe kao zavera svetskih sila protiv Srbije i legalno izabranog predsednika i premijera i ne znam šta je on sve još. Protesti su građanski, čistih motiva i iza njih ne stoji nikakva tajna organizacija. RTS je počeo da izveštava o protestima tek kada su malo splasli, pred uskršnje praznike. Pink izveštava u svom stilu, na Hepiju ih ni ne pominju, B92 prati uzdržano, dok dobra većina dnevnih novina proteste tretira kao nedefinisanu rulju u kojoj se pojavljuju razni tipovi iz senke.

Drugog dana protesta sam doživeo, a bio sam sa Zoranom Kesićem koji je snimao prilog za svoju TV emisiju, da posle sat i po nam na sajtu "Informera" izađe slika sa potpisom "Udarne pesnice dosovskog kandidata Saša Jankovića". Pa je l' Kesić nema pametnija posla nego da vodi studente protiv Vučića? To je potpuna paranoja vlasti prema svakome ko kritički misli, piše ili govori o njima. Sada imate samo vlast i neprijatelje vlasti koji, po mišljenju režima, žele da budu vlast. Pa zamislite da Kesić i ja hoćemo da budemo vlast?!

Nećete?
PETROVIĆ: Da hoćemo, učlanili bismo se u stranke. Mi smo novinari, policajci, vojnici, zabavljači i bavimo se svojim poslom, a oni hoće da pokažu da smo manjina koja hoće njih lepe, pametne i šarmantne, demokratski i proevropski orijentisane, da skine s vlasti. A ta manjina, ako je uopšte manjina, normalnija je od njihove cele propagande i strahovite većine koja ide po kućama i uznemirava ljude. U dva navrata sam gledao, što nisam video za 27 godina višestranačja u Srbiji, da neko u direktnom prenosu na Pinku i Studiju B trijumfalno slavi pobedu na tri biračka mesta, a u našoj zemlji ih ima više od 8.000. To je žeđ da budeš moćan i poniziš sve ostale, da pokažeš da si ti neki mesija koji se pojavljuje po drugi put među Srbima.

Da li je zastrašivanje kada poslanici na RTS-u pokazuju fotografije sa učesnika protesta?
MIJAILOVIĆ: To je streljanje! Ako vas neko targetira, šta je sledeće? Navođenje njihovih kriminalnih grupa koji sve rade da ne odu u zatvor - idite tamo i napravite cirkus, a mi ćemo posle da pošaljemo saopštenje kako je to grozno. Tužilaštvo bi trebalo da reaguje.

Vladavina strahom

Sa protesta, sindikati vojske i policije su pozvali građane da se jave ako imaju problema jer su na ulici. Je li vam se javio neko?
MIJAILOVIĆ: Imamo informacije da je bilo privođenja. Pozvali smo građane da nam se jave da im pomognemo jer to nisu kriminalce ili ljudi sa dosijeima, već naša deca. A bilo je slučajeva i da nam SNS šalje svoje ljude, ali oni ne znaju da smo mi ljudi od zanata i da ne mogu da nas prevare. Smatram da će u narednom periodu vlast pokušati da izazove ozbiljan problem na protestima samo da bi opravdala intervenciju policije. Na tu kartu igraju. Umesto da premijer pokuša da reši probleme, on pokušava da ih ignoriše, omalovaži i sprda se.

ANTIĆ: Najviše prijava je došlo iz Beograda. Za jednu osobu nam je javljeno da je izvučena iz mase, držana 17 sati u polijskoj stanici i da je čak upotrebljena sila. Ljudima se preti SMS porukama, preko Fejsbuka... Pozvali smo ih da nam dostave forografije i brojeve telefona, pa ćemo reagovati u skladu sa zakonom. Njihov najveći problem je što naše najveće oružje - istina, poštovanje zakona i to što nismo diletanti.

Da li biste pristali na razgovor sa premijerom u četiri oka?
ANTIĆ: Naravno. Ali smo pozvali i sve institucije, organe, udruženja, sindikate da nam se pridruže, da napravimo jedan narodni front. Ovaj građanski protest ujedinjuje jedna stvar - nepoštovanje zakona, ugrožavanje naših osnovnih ljudskih prava i naše egzistencije. Mi kroz protest zastupamo svoje porodice, supruge, decu. Više puta smo zvali premijera i naše ministre na otvorenu debatu, kao što imamo sada kod vas, da možemo da se pogledamo u oči i pričamo o činjenicama. Sastanci koje mi vodimo sa našim ministrima, verujte, nisu na nivou sastanka neke mesne zajednice, a kamoli na tako visokom državnom nivou.

MIJAILOVIĆ: Glavna floskula našeg ministra je: zašto ne idete na izbore, uzmete vlast, pa radite šta hoćete? To me zabrinjava. To je njihov recept vlasti da mogu da rade šta hoće. Kad god su bili protesti, naš ministar izda naređenje da svi pripadnici policije radno angažovani, a oni koji izlaze iz noćne smene ne smeju da napuštaju teritoriju matične jedinice.

ANTIĆ: A cela vojska čisti. Na dan protesta isteraju vojnike i oficire u uniformi, stave rukavice i čiste kao komunalci. To mi radimo ratnim zarobljenicima. Ako krenete od definicije teror - šta je teror - vladavina strahom. Vi zapravo zastrašujete građane Srbije, svakoga ko ne misli isto kao vi.

Hoće li premijer pozvati demonstrante na razgovor?
PETROVIĆ:
Mislim da će premijer to uraditi ako vidi da će imati od toga neki politički poen. Sada bi bilo glupo da ih pozove jer ih tretira kao sile haosa i bezumlja. Jer Vučić ništa ne radi zato što je to normalno, nego zato što može da ojača svoju vlast i što će imati od toga neke koristi.

Linč bez efekta

Uzevši sve u obzir, koji su dometi protesta?
PETROVIĆ:
Teško je reći. Ako učesnici istraju, može da bude da Vučić počne da ispunjava neke zahteve, ali one koje direktno ne ugrožavaju njega, da bi dokazao da je neki demokrata. Možda smeni upravu RTS-a, ali zato što je tražio ministar Vulin, pa eto, ispuniće i studentima. A RTS tretira premijera kao političku figuru koja se ne skida sa vesti i komentariše sve što je toga dana aktuelno. To rade privatne televizije, mada će i njima morati jednog dana da se postavi pitanje zloupotrebe nacionalne fekvencije, što, recimo, Željko Mitrović radi u svim režimima. Informativni program Pinka je čista propaganda, nezabeleženo linčovanje i valjanje neistomišljenika u blatu. Kada se kod njih pojavite kao državni neprijatelj, ne možete ceo život da se operete.

ANTIĆ: Protesti treba da se nastave sve do ispunjenja zahteva. Pripadnici vojske okupljeni oko vojnog sindikata odlučni su da istraju. Neće nas slomiti. Podržavamo sve koji misle isto kao mi, ograđujemo se od svake politizacije i apsolutno ćemo poštovati sve zakone koji nam daju širok spektar mogućnosti.

MIJAILOVIĆ: Za početak ćemo kupiti šleper stiropora.

ANTIĆ: Sigurno nećemo ugroziti građane Srbije jer nam je posao da ih štitimo.

MIJAILOVIĆ: Pokušavamo da protest bude masovniji, ali nas premijer svako malo izbiše. Ali mi mu nećemo dozvoliti da nikoga briše i odgovorićemo na njegov bezobrazluk. Te premijersko-uličarske- delije-Jug metode mu neće proći. Njihovi pretorijanci su pokušali da vrše pritisak i na Novicu i na mene, ali mi volimo takve izazove.

2024 © - Vesti online