Nedelja 23.04.2017.
18:01
B. Božin - Vesti

Nemice spremne za svemir

Reuters
Samo jedna može u svemir: Inza Tile Ajh i Nikola Bauman

Samo jedna može u svemir: Nikola Bauman i Inza Tile Ajh

One su odabrane u konkurenciji od preko 400 kandidatkinja, među kojima je bila i 31-godišnja Jovana Džalto, inženjer - istraživač na Tehničkom univerzitetu u Kajzerslauternu, inače poreklom sa prostora bivše Jugoslavije, koja je ipak ušla u uži izbor od 120 odvažnih žena.

Iza privatne inicijative Astronautkinja stoji Klaudija Kesler, koja važi za eksperta u svemirskoj branši i snabdeva stručnim osobljem Evropsku svemirsku organizaciju (ESA). Ona je smatrala da nije fer što su do sada u svemirskim ekspedicijama učestvovali samo nemački muški astronauti, pa je rešili da pruži šansu i Nemicama, pošto sama nije uspela da ostvari san o letu u svemir.

- Od dve finalistkinje, samo jedna će moći da krene u kosmičku misiju - rekao je bivši kosmonaut i član žirija Ulrih Valter. Jedna od njih biće prvi izbor, a druga rezerva, što će se rešiti godinu dana pre poletanja.

Međutim, ni finansiranje poduhvata još nije zaokruženo, jer nedostaje još 40 miliona evra.
Pobednice će i nadalje da se bave svojim poslovima, a obuku za svemirski let završavaće paralelno. Ostale četiri kandidatkinje u završnoj rundi konkursa ostaju i dalje u igri, u slučaju da se ukaže potreba da neka od njih uskoči kao zamena.

Rakete, Jovanine igračke

Jovana Džalto radi na Tehničkom univerzitetu kao naučnica, specijalizovana za vezivne materijale i laku gradnju. U slobodno vreme vozi jedrilice i sama popravlja avione. Njena majka je takođe mašinski inženjer, ispričala je Jovana. "Još kao devojčica, radije sam se bavila igračkama - raketama i automobilčićima, nego lutkama. Oduvek sam se interesovala za svemirske letove i uvek sam htela da saznam šta još postoji tamo gore", izjavila je Jovana tokom konkursa za prvu nemačku ženu - astronauta.

2024 © - Vesti online