Nedelja 23.04.2017.
18:01
N. Jokić - Vesti

Izbori u Francuskoj (4): Kraj evra, muka za Nemce

pixabay.com
Evro: Prijatelj Nemačke


Mirer odbacuje upozorenja da bi to značilo katastrofu za Francuze.

- To će biti odlično za Francusku, jer će joj devalvacija njene monete omogućiti visok ekonomski rast", uverava nas.

- Za Nemačku će to biti komplikovano, a ne za Francusku, Italiju i Španiju. Nemci su nagomilali komercijalni suficit (više su izvozili nego uvozili) i na izvestan način "sisali su krv" industrijama evrozone - smatra naš sagovornik.

Povoljni krediti

Onima koji žive u Francuskoj i pitaju se da li da dignu kredite, Mirer savetuje da se slobodno zadužuju. "Ako su pozajmili novac u evrima u Francuskoj - vraćaće kredite u francima", kaže on uveravajući da će se sva dugovanja odmah pretvoriti u franke, što znači da bi naknadna inflacija franka samo smanjila dug.

Mirer smatra da bi novi franak vredeo nekoliko procenata manje od evra, ali 20 procenata manje nego nemačka marka, što bi francuskoj industriji omogućilo da ponovo postane konkurentna i da izvozi.

- Ako Francuska izađe iz evrozone, ta zona će se automatski raspasti. Ako opstane, onda će Italija, Španija i Grčka pretrpeti veliku štetu", smatra ovaj ekonomista.

Stranci

Mirer ne strahuje od reakcije stranaca u predgrađima ukoliko Marin le Pen bude izabrana. "Nikakvog problema neće biti za one koji poštuju zakone ove zemlje bilo koje da su boje kože", naglašava on i dodaje da "treba prvo razoružati predgrađa, jer tamo ima mnogo oružja. Ta predgrađa prepuštena su sebi, u njima vlada nezaposlenost. Novac dolazi od trgovine drogom i oružjem", kaže na kraju razgovora za "Vesti" Filip Mirer, dodajući da za to "treba imati hrabrosti".

KRAJ

2024 © - Vesti online