Nedelja 23.04.2017.
13:28
aljazeera.net, Vestionline

Zašto Istok ne jede istu Nutelu kao Zapad?

commons.wikimedia.org/A. Kniesel
Foto: Ilustracija

Ona dodaje da su dvostruki standardi neprihvatljivi, da proizvodi moraju biti isti u svim državama članicama, ali i da potrošači treba da obrate pažnju na artikle koje kupuju.

- Problem nejednakih standarda proizvoda široke potrošnje nije novost. Kako bi se stalo na kraj diskriminaciji i podeli na istočno i zapadno tržište, potrebna je izmena evropskog zakonodavstva. Indikativno je da jako malo  ljudi govori o ovom velikom problemu koji ugrožava stanovnike država? Očito je da velikim preduzećima odgovara ta podela, uz opravdanje da svoje proizvode prilagođavaju lokalnim ukusima potrošača - objašnjava Šuica i dodaje:

- U mnogim proizvodima jednakog naziva i pakovanja pronalaze se razlike koje značajno utiču na njihov kvalitet i koji sadrže, na primer, niži udeo mesa, veći udeo masti, više veštačkih zaslađivača i konzervansa. Nije namera prozivati pojedine proizvođače, ali, dvostruki standardi su neprihvatljivi - kaže ova evroparlamentarka.

- U zakonodavstvu EU-a trenutno ne postoji definicija prevare u vezi s hranom i države članice imaju različite metodologije definisanja. Parlament smatra da je ujednačena definicija od ključne važnosti za razvoj evropskog pristupa u suzbijanju prevare s hranom. Potrebno je pridavati veću pažnju kontrolama dobara uvezenih iz trećih zemalja i njihovoj usklađenosti sa standardima EU na području hrane i njezine bezbednosti.

2024 © - Vesti online