Subota 22.04.2017.
19:57
blic.rs, Vestionline

Nova provokacija u Jasenovcu: Pripadnici HOS-a uzvikivali "Za dom spremni"

Printscreen
Komemoraciju u Jasenovcu prekidali pripadnici HOS-a ustaškim povicima

Kolonom sećanja prema spomeniku "Kameni cvet" u Spomen-području Jasenovac u subotu je počela komemoracija žrtvama tog koncentracionog logora u Drugom svetskom ratu, koju su organizovali Savez antifašističkih boraca i antifašista Republike Hrvatske i Srpsko narodno veće (SNV).

Povodom 72 godine od proboja logoraša, okupljeni su odali počast žrtvama polaganjem cveća, te komemorativnim programom.

- Međutim, pojedinci su, čini se, odlučili obeležiti ovu komemoraciju na svoj način. Novinar N1 Katarina Brečić, na svom Tviter profilu javlja da nekoliko HOS-ovaca stoji kraj ploče u Jasenovcu i viče u kamere da su za dom spremni - navode hrvatski mediji.

Srpsko narodno veće i antifašistička udruženja zbog rastuće netolerancije u Hrvatskoj i ploče sa natpisom "Za dom spremni", koja je postavljena u Jasenovcu, bojkotuju zvaničnu komemoraciju Vlade Hrvatske, a odgovornima za blagi odnos prema revitalizaciji ustaštva u Hrvatskoj smatraju premijera i Vladu, javlja "Indeks".

Komemorativnom skupu kod spomenika "Cvet" u Jasenovcu prisustvovao je i ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Milenko Savanović.

Komemoraciji su, uz preživele logoraše, mnogobrojne građane iz Hrvatske, Republike Srpske i Srbije, prisustvovali predstavnici ambasada SAD, Norveške, Austrije, Rusije, Velike Britanije, Australije, Francuske, Kanade i Srbije, te predstavnici Vlade Srbije, Srpske pravoslavne crve i drugi gosti.

Logor smrti

Jasenovac je od avgusta 1941. do 22. aprila 1945. bio logor smrti u kojem su ubijani muškarci, žene i deca zbog svoje verske, nacionalne ili ideološke pripadnosti.

Poimenični popis žrtava logora navodi imena i podatke za 83.145 žrtava - 39.570 muškaraca, 23.474 žena i 20.101 dece do četrnaest godina.

Najviše je u 1.337 dana postojanja logora stradalo Srba, Roma, Židova i Hrvata.

Od 1.073 logoraša, koliko ih je 22. aprila 1945. bilo u logoru, u proboj ih je krenulo 600, a preživelo samo stotinjak.

Preostalih 473, koji nisu krenuli u proboj, ubijeni su i spaljeni.

2024 © - Vesti online