Nedelja 23.04.2017.
00:37
nezavisne.com, Vestionline

Amerikanac koji je ratovao protiv Srba u Bosni: Bio sam naivac

Reuters
Talibani u Pakistanu (Foto: Arhiva)

Na­re­dnih 10 go­di­na bo­rio se na ra­znim ra­ti­šti­ma. Go­di­ne 2001. je osu­đen na 20 go­di­na za­tvo­ra jer je dvo­ji­ci pri­ja­te­lja po­mo­gao da se pri­dru­že ta­li­ba­ni­ma. Da­nas, Ro­jer ima 44 go­di­ne, iza­šao je iz za­tvo­ra, a svo­ju ži­vo­tnu ispo­vest za­po­či­nje bo­rav­kom u BiH, oda­kle je i kre­nuo pu­tem pa­kla.

- Ta­da mi se či­ni­lo da ima za­is­ta smi­sla u sve­mu to­me što ra­dim - ka­že Ro­jer o ratu u Bosni i doda­je:

- Ka­sni­je, na dru­gim ra­ti­šti­ma sam po­ku­ša­vao da po­no­vo ose­tim to, ali je­dnos­ta­vno ni­je išlo. Taj ose­ćaj iz BiH mi se vi­še ni­ka­da ni­je vra­tio".

Na­kon Bo­sne, Ro­jer odla­zi u Pa­kis­tan, gde se bo­rio u Ka­šmi­ru. Nje­gov po­vra­tak u SAD zna­čio je no­ve ne­vo­lje. Na­ime, on je ugo­vo­rio put u Pa­kis­tan dvo­ji­ci pri­ja­te­lja ko­ji su hte­li da se pri­dru­že ta­li­ba­ni­ma.

Ta­da je ra­zot­kri­ven i 2004. go­di­ne pro­gla­šen je kri­vim. Ipak, nje­go­ve op­tu­žbe ni­su bi­le ve­za­ne za te­ro­ri­zam, već za na­si­lje i po­se­do­va­nje ek­splo­zi­va.

- Ka­da da­nas sa­gle­dam sve to, je­dnos­ta­vno, ja ni­ka­da ni­sam bio ek­stre­mis­ta. Vi­še sam bio naivac, ne­što po­put Don Ki­ho­ta, ko­ji se bo­rio s ve­tre­nja­ča­ma - ka­že on.

Do­da­je da ni­ka­da ni­je bio po­klo­nik Al Ka­ide, te da je i da­nas je­dan od naj­ve­ćih kri­ti­ča­ra Islam­ske drža­ve. On ka­že da se preo­bra­tio u islam jer je vje­ro­va­to u so­ci­jal­nu prav­du. Na­ime, ka­sni­je je shva­tio da je ri­ječ o izo­pa­če­noj so­ci­jal­noj prav­di, ko­ja se pre­tva­ra u osje­ćaj vi­kti­mi­za­ci­je.

"Ako stal­no kri­vi­te dru­ge lju­de, on­da se ni­ka­da ne­će­te pro­mi­je­ni­ti", ka­že Ro­jer. 

2024 © - Vesti online