Subota 22.04.2017.
10:27
Vestionline, Tanjug

"Reforme i saradnja, umesto zapaljivih izjava"

Reuters
EU je uvek podržavala principe pomirenja i regionalne saradnje na Zapadnom Balkanu

Umesto zapaljivih izjava, svi u regioni bi trebalo da se fokusiraju na reforme i saradnju, dodala je Kocijančić u izjavi za Tanjug.

Ona je na inistiranje Tanjuga da se EU odredi prema izjavama albanskih lidera u kojima se pominje formiranje "Velike Albanije" podsetila na, kako je rekla, mnoge prethodne izjave visoke predstavnice Federike Mogerini i komesara za pregovore o proširenju Johanesa Hana.

- I visoka predstavnica Mogerini i komesar Han su ranije više puta rekli da izjave koje se mogu tumačiti kao političko uplitanje u susedne zemlje nisu od pomoći u izgradnji dobrosusedskih odnosa i region izlažu riziku od zapaljive retorike. Umesto toga, EU očekuje od svih u regionu da nastave sa izgradnjom konstruktivnih odnosa i odnosa saradnje, kao i da intenziviraju posao na reformskim programima kako bi napredovali na putu evropskih integracija - poručila je Kocijančić u saopštenju upućenom Tanjugu.

Portparolka Evropske komisije dodala je da je EU uvek dosledno podržavala principe pomirenja i regionalne saradnje na Zapadnom Balkanu. 

Kocijančić je posebno naglasila činjenicu da je Evropski savet nedavno obnovio svoju podršku evropskoj perspetivi regiona zapadnog Balkana.

2024 © - Vesti online