Petak 21.04.2017.
08:51
Politika

Grčka brani naše Kosovo: Podrška Srbiji u Unesku

J. L. Petković
Crkva Svetog Nikole u Gnjilanu

- U ovom smislu smo zainteresovani za stručnu razmenu na nivou obnavljanja i zaštite - dodala je ona odgovarajući na pitanje da li Srbija može da računa na podršku Grčke u Unesku kako bi sačuvala ostatke svoje kulturne baštine pod zaštitom te organizacije, pošto su mnogi kulturni spomenici uništeni u poslednje tri decenije na Kosovu.

U intervjuu za "Politiku", grčka ministarka poručila je da u Atini postoji veliko interesovanje za saradnju sa Srbijom, kako u pogledu materijalne, tako i u pogledu nematerijalne kulturne baštine i savremene kulture.

Lidija Konjordu je dodala da je o toj saradnji već razgovarala sa srpskim kolegom Vladanom Vukosavljevićem u okviru Konferencije saveta ministara kulture zemalja jugoistočne Evrope, koji je održan u Tirani.

Zajedno smo jači... i kulturniji

Govoreći o saradnji Grčke i Srbije kada je reč o vizantijskom i srednjevekovnom nasleđu, Konjordu navodi kao najznačajnije primere obnovu Nebojšine kule i nedavni sporazum između grčkog Muzeja vizantijske civilizacije i Istorijskog muzeja Srbije o tome da deo eksponata koji su izloženi na "veoma uspešnoj izložbi" o francusko-srpskoj vojnoj bolnici iz Prvog svetskog rata, ostane u Istorijskom muzeju Srbije.

2024 © - Vesti online