Četvrtak 20.04.2017.
20:12
A. Vučićević - Vesti

Srpskim novinarima najveća nagrada Evrope

pixabay.com
CINS osvojio je prestižnu evropsku nagradu za istraživačko novinarstvo 

Šestočlani tim CINS-a radio je na ovoj temi osam meseci tokom kojih je poslao više od 200 zahteva za pristup informacijama od javnog značaja, sa ciljem da prikupi relevantnu statistiku i informacije o procesuiranju slučajeva korupcije pred pravosudnim institucijama Srbije. Ovo je prvo istraživanje ovog tipa u našoj zemlji.

U obrazloženju "European Press Prize"-a stoji da je nominacija CINS-a priznanje radu veoma dobrih i temeljnih novinara koji služe svom društvu.

Pored CINS-a, među nominovanima su bili najugledniji evropski mediji: Fajnenšl tajms, Mediapart, Ekstra bladet, Gardijan, L'Mond, Zidojče cajtung i ostali.

- Privilegija je biti izabran kao najbolji među ovakvim novinarima. U našoj zemlji trenutno traju protesti, na kojima se između ostalog, građani bore protiv cenzure medija, pa nam je ovakva nagrada sada posebno značajna. Istraživanje o korupciji u zemlji nije gotovo - rekao je na dodeli nagrade jedan od članova tima CINS-a, Dino Jahić.

Zajedno sa njim, na sceni su nagradu primile i njegove koleginice iz tima: Ivana Jeremić, Milica Stojanović, Milica Šarić, Anđela Milivojević i Bojana Bosanac.

2024 © - Vesti online