Četvrtak 20.04.2017.
18:01
B. Miličić - Vesti

"Vesti" u Minhenu: Nemcima dočarali srpske običaje

B. Miličić
Zajedničko kolo na kraju koncerta

Prvog dana, program u Eine-Welt-Haus bio je namenjen Nemcima i strancima u ovom gradu s ciljem da se na pravi način predstave srpska kultura i tradicija. Drugog dana održan je koncert etno grupe Trag iz Banjaluke koja je zajedno s folklorom i pevačkom grupom KUD-a Soko oduševila više od dve stotine posetilaca u sali Crkvenog centra.

Ono što su pokazali članovi KUD Soko zajedno s gostima najbolji je primer kako se uspešno predstavljaju kultura, umetnost i tradicija jednog naroda izvan granica otadžbine.

Gosti

Među brojnim posetiocima bili su i Biljana Čelik-Jeftić, vicekonzul Generalnog konzulata Srbije u Minhenu i protojerej-stavrofor Đorđe Trajković. Prvog dana gosti su bili predstavnici Migracionog saveta grada Minhena i više nevladinih organizacija, predstavnici grčkog društva Pontos i naših kulturno-umetničkih društava "Sveti Sava", Jelek i Jugos.

B. Miličić
Tradicija: Slavski običaji kod Srba

U Eine-Welt-Haus, gde je nekad bio Centar Jugoslovena, organizovano je veče kojim je otadžbina predstavljena kroz narodnu radinost, prirodne i turističke lepote, gastronomsku ponudu, ali i pesmu, igru i predavanja.

Tako je o srpskoj tradicionalnoj muzici na zanimljiv način govorila dr Sanja Ranković, etnomuzikolog iz Beograda, dok je istoričar dr Dario Vidojković podsetio na tradiciju nemačko-srpskih odnosa počev od Getea i braće Grim s jedne i Vuka Karadžića s druge strane pa do Gojka Mitića i Bate Živojinovića u filmskoj umetnosti.

B. Miličić
Izložba predmeta narodne radinosti i starih zanata

Kako je slava deo srpske pravoslavne tradicije, Goran Kavržić, predsednik SKD "Sveti Sava", pokazao je kako srpski domaćin dočekuje goste na krsnu slavu, ukazuje im dobrodošlicu uz žito, a onda je sa članovima KUD Soko pokazao i okretanje i lomljenje slavskog kolača.

B. Miličić
Prepuna sala Crkvenog centra

Narednog dana je u sali Crkvenog centra održan koncert članova KUD Soko čiji su folklor i muška pevačka grupa nastupili uz podršku orkestra i četvoročlane ženske pevačke grupe Trag.

Pored aplauza za zajedničke tačke programa, etnogrupa Trag je publiku oduševila izborom izvornih narodnih pesama iz Srbije, Bosne i Hercegovine, Makedonije, Crne Gore i Rusije.

Priznanja za saradnju

Predsednik KUD Soko Siniša Gajić uručio je zahvalnice dr Sanji Ranković, dr Dariju Vidojkoviću, Svjetlani Pejašinović i etnogrupi Trag za uspešnu saradnju,a od njih dobio pohvale za sve ono što društvo i njegovi članovi čine da sačuvaju kulturu i tradiciju svoga naroda u ovom delu Nemačke.

2024 © - Vesti online