Četvrtak 20.04.2017.
16:36
Blic.rs

Putin postrojio penzionisane špijune: "Slušajte, ovako ćemo dovesti Trampa na vlast"

Reuters
Krivac po "Rojtersu": Vladimir Putin

Kako navodi britanska agencija, ovu informacija dobijena je od tri sadašnja i četiri bivša službenika SAD, koji su želeli da ostanu anonimni.

"Dva tajna dokumenta su izvor informacija"

Izvori su opisali dva tajna dokumenta koja su pružila uvid u ono što je prema američkim obaveštajnim službama bio intenzivni napor Rusije da se uplete u izbore 2016. godine.

Američki obaveštajci došli su do poverljivih dokumenata koji je navodno pripremio Ruski institut za strateške studije. Institut vode penzionisani ruski obaveštajci koje je navodno imenovao kabinet Vladimira Putina, tvrdi "Rojters".

Prvi od dva dokumenta je strateški plan navodno napisan prošlog juna, koji je cirkulisao kroz najviše krugove ruske vlade. U njemu je preporučeno da Kremlj započne s propagandom na društvenim mrežama i u globalnim medijima koje podržava vlada Rusije, kojom bi podstakli američke birače da odaberu predsednika koji će imati blaži pristup Rusiji nego što je to bio slučaj sa Barakom Obamom, međutim bez konkretnih dokaza za tu tvrdnju.

U drugom dokumentu iz instituta, koji je navodno napisan u oktobru, ruska vlada je upozorena da će izbore najverovatnije dobiti Hilari Klinton.

- Stoga su zaključili kako je najbolje za Rusiju da prekine svoju propagandu kojom promoviše Trampa, i umesto toga pojača kampanju kojom potkopava izborni sistem SAD i proširuje sumnje u prevaru na izborima - piše "Rojters".

U istom dokumentu se navodno zaključuje i kako treba potkopati reputaciju Klintonove kako bi joj se smanjile šanse za osvajanje izbora, u čemu im je i sama prva dama SAD poprilično pomogla svojim mutnim poslovima oko afere sa mejlovima.

Službenici koji su razgovarali s britanskom agencijom odbili su da kažu kako su SAD došle u posed tih dokumenata, kao i da dostave validne fotografije i detaljniji opis njihovog sadržaja, dok su obaveštajne službe odbile da komentarišu bilo šta vezanu za postojanje takvih fajlova.

Službenici su izjavili kako su ovi dokumenti bili krucijalni za zaključak Obamine vlade da je Rusija pokrenula "kampanju lažnih vesti".

- Putin je sve vreme imao jedan cilj, pa je od instituta zatražio da mu nacrta mapu do njega - rekao je jedan od izvora, neimenovanih.

Tramp i Putin poriču da je Rusija imala bilo kakve veze s rezultatima izbora, i ističu da "ne postoji nijedan opipljiv dokaz za takve tvrdnje sem izjava anonimnih i poluanonimnih zvaničnika, agenata i tzv. poverljivih izvora".

Prema službenicima, nijedan od dokumenta ne govori ništa o hakovanju mejlova Hilari Klinton, i tvrde da je to operacija koja je sprovedena nezavisno od Kremlja.

2019 © - Vesti online