Četvrtak 20.04.2017.
10:57
Vestionline

"Albanija je bedem Rusiji na Zapadnom Balkanu"

Reuters
Albanci: Nikad na istoj strani kao i Rusi

Bušati je, međutim, izbegao da odgovori na pitanje predsednika američkog-nemačkog Maršalovog fonda Karena Donfilda da objasni izjavu albanskog premijera Edi Rame o ujedinjenju Albanije i Kosova u slučaju da Tirana ne bude primljena u članstvo EU.

Na direktno pitanje da li ujedinjenje Kosova i Albanije znači početak formiranje "Velike Albanije", Bušati kaže:

- Albanija ima odlično strateško partnerstvo sa Kosovom. Ja ne mogu reći ništa više od toga.

Šef albanske diplomatije negirao je da postoji "tiranska platforma" Albanaca u Makedoniji, kao i da se Tirana meša u unutrašnje poslove te zemlje.

Bušati tvrdi i da je pogrešno tu platformu Albanaca u Makedoniji zvati "tiranskom", ne negirajući, međutim, istovremeno da je Tirana "prijateljskim savetima" pomogla Albancima u Makedoniju u pripremanju te platforme.

- Nije tačno da postoje tiranska platforma. Postoji platforma za razgovor albanskih političkih čelnika sa Nikolom Gruevskim i Zoranom Zaevim. Postojao je i sporazum sa Gruevskim, koji je on odbio iz razloga koji nemaju veze sa Albanijom, Tiranom ili premijerom Edijem Ramom - rekao je Bušati, prenela je MTV.

On tvrdi da se Albanija nikada nije mešala u unutrašnje stvari Makedonije.

- Mi smo vrlo oprezni i u savetovanju i to činimo na prijateljski način, na primer, da se ne reaguje na ulične provokacije, jer Makedonci su takođe naši prijatelji - rekao je šef albanske diplomatije.

2024 © - Vesti online