Četvrtak 20.04.2017.
07:50
A. Šišić - Vesti

Zadovoljstvo zvano tompus

pixabay.com
 

Ova večita borba nikad nema pobednika. Jedno je sigurno - osobe koje vole duvan ne žale novac, već se svim čulima prepuštaju njegovim čarima.

Smatra se da je čovek pušio još pre 5000 godina u Americi tokom šamanističkih rituala. Sa dolascima Evropljana gajenje i promet duvana se brzo proširio svetom.

Tompusi su za većinu simbol luksuza, oličenje uspeha i, kako tvrde trendseteri, nesporan dokaz da vam ide dobro u životu. U prošlosti su se uglavnom palili u klubovima za džentlmene, dok danas mogu da se vide u većini restorana kako nehajno "krase" jednu ruku pripadnika džet-seta dok im se u drugoj odmara čaša konjaka.

Ove cigare su zahvaljujući pomodarstvu postale izvor podsmeha. Neretko se dogodi da novokomponovani "pušači" ne znaju i ne poseduju odgovarajući pribor za pripremu, pa od ovog rituala naprave cirkus. Okoreli uživaoci imaju sve, od brenera do sekača i specijalnih pepeljara. Specijalno za njih duvanski magnati kompanije Gurkha Cigar

su napravili jedan od najskupljih tompusa na svetu. Rodžal Courtesan košta vrtoglavih milion dolara, obelodanio je ovaj brend na Tviteru. Njegova izrada je umetnička tajna. Navodno je poznato samo da je ručno motaju ljudi koji nose povez preko očiju, verovatno kako ne bi odali tajnu izrade i oslonili se na čulo dodira, a ne vida za stvaranje idealnog tompusa.

Od osvetnika do Džingis kana

Za ljubitelje modernijeg dizajna izradili su specijalno izdanje nazvano Gurkha osvetnik G5. Svemirsko crno pakovanje ukrašeno je narandžastim štraftama. Tradicionalniji koji su upakovani u kovčegu koji podseća na onaj u kojem su pirati krili blago nazvan je Gurkha Džingis Kan.

U njemu se nalazi i nekoliko kapi Remdž Martin Black Pearl Louis XIII konjaka, koji se prodaje po ceni od 20.000 evra. Umotana je u listove od zlata i ukrašena petokaratnim dijamantima.

Rols-rojs među cigaretama

Tokom 1887, na vrhuncu britanske vladavine, kolonijalni vojnici su počeli da prave sopstvene cigare od lokalnog duvana. Britanci su poštovali legendarne nepalske borce, pa su ovim rukotvorinama nadenuli ime Gurkhas
(član nepalskog naroda poznat po svojoj vojnoj spremi). "Ovaj brend je danas poznat kao proizvođač retkih duvanskih proizvoda. U narodu su poznatiji kao rols-rojs cigareta. U njemu uživaju članovi kraljevske porodice, poznate ličnosti i zvaničnici. Luksuzni tompusi dolaze u glamuroznom pakovanju.

2024 © - Vesti online