Sreda 19.04.2017.
13:57
Tanjug, Vestionline

Oglasila se i Ukrajina: O Srbiji, Hrvatskoj, S-300 i "ruskom medvedu"

youtube.com/Radio Televizija Vojvodine
Zanimljive izjave ruskog ambasadora: Oleksandr Aleksandrovič

- Bilo mi je zanimljivo da pročitam o pokušajima ambasadora Rusije da odbaci optužbe na račun Rusije u postavkama raketskih sistema S-300 u Hrvatsku 1995. godine uz kršenje embarga OUN. Pri tome, autor izjave optužuje Ukrajinu, pozivajući se na tako ozbiljne izvore kao što je Internet i Vikiliks, a pominje čak i nekog "ruskog medveda" - naveo je Aleksandrovič u izjavi dostavljenoj medijima.

Prema njegovim rečima, postavke naoružanja različitih kategorija za sve zemlje sveta mogu se videti u informaciji o trgovini oružjem i registru konvencionanog naoružanja objavljenom na sajtu UN-a, a na tom spisku, kako navodi, nije navedeno da je Rusija ili Ukrajina postavljala tokom poslednjih 25 godine sisteme S-300 Hrvatskoj.

Pri tome, navodi se da je Ukrajina dostavila Hrvatskoj 5 aviona, a Rusija - 10 helikoptera, kaže Oleksandrović, a tu informaciju, kako dodaje, potvđuje i Stokholmski institut za istraživanja međunarodnog mira

Taj Institut navodi pošiljke 5 aviona MiG-21bis iz Ukrajine u Hrvatsku iz 2013 -2014. godine i slanju 10 transportnih helikoptera Mi-8MT i Mi-171Sh, uključujući i one za borbene akcije 1992 -1993. godine što je, kako ističe ukrajinski ambasdor, kršenje embarda UN.

On tvrdi da se informacija o ovome pojavljuje u nacionalnim izveštajima Rusije tek 2007. i 2008. godine zato što je čitava uplata za njih stigla tek u tom periodu.

- Zanimljivo je da u zvaničnoj izjavi Ministarstva spoljnih poslova Rusije o postavkama sistema S-300 u Hrvatsku nema optužbi na račun Ukrajine. Možda ne bi bilo loše onda da gospodin Čepurin nekako usaglasi poziciju i stavove iz svojih izjava sa Moskvom - kaže na kraju Oleksandrovič.

2024 © - Vesti online