Utorak 18.04.2017.
21:51
aljazeera.net, Vestionline

U borbama za Palmiru poginuo 21 Rus

The Ministry of Defence of the Russian Federation
Ruski specijalci (Foto: Arhiva)

Podaci o broju poginulih državna tajna

Rojtersov bilans za razdoblje od 29. januara do kraja marta četiri puta je veći od službenih podataka Ministarstva odbrane Rusije, po kojima su poginula petorica ruskih vojnika. Ruske snage pomažu sirijskom predsedniku Asadu u ratu protiv pobunjenika i naoružanih grupa.

Rojters je prošli mesec objavio, na osnovu razgovora s prijateljima i rodbinom poginulih, društvenih medija i pogrebnika, da je od kraja januara do kraja marta poginulo 18 ruskih vojnika.

Otad su se pojavili podaci o još trojici poginulih: Alekseju Safonovu, Vladimiru Pluzinskom i Mihailu Nefedovu, koji su bili vojni plaćenici, a ne regularni vojnici.

Osim regularnih vojnika, Rusija u Siriji angažuje i privatne plaćene snage. Oni službeno imaju civilni status, ali su često penzionisani veterani sa iskustvom u borbama. Moskva to službeno ne priznaje i ne objavljuje podatke o žrtvama u njihovim redovima.

Službeni ruski podaci govore da je u Siriji od početka intervencije 2015. godine poginulo 30 vojnika, ali je ta brojka verovatno veća, jer su ti podaci po ruskom zakonu državna tajna.

2024 © - Vesti online