Utorak 18.04.2017.
18:01
J. L. Petković - Vesti

Na Kosovu pretnje i na praznik

Tanjug
Krštenja za nadu na svetoj srpskoj zemlji

- Pucale su petarde, vikali su, a naši ljudi su bili uplašeni. Tražili smo da policija bude uz njih stalno, ali nisu došli - kazao je ministar za povratak i zajednice u Vladi Kosova Dalibor Jevtić.
Liturgije su održane širom Kosova i Metohije. U Prilužju, u hramu Svetog Preobraženija Gospodnjeg, u ponoć je bilo više od 300 vernika kojima je paroh Milija Petronijević čestitao praznik i pročitao Poslanicu patrijarha Irineja. Vaskršnje svečanosti u tom mestu završene su otvaranjem dečjeg parka kojeg su finansirali meštana Prilužja na radu u Norveškoj.

Čestitke političara

Zamenik kosovskog premijera Branimir Stojanović čestitao je vernicima praznik kao i ministar za zajednice i povratak Dalibor Jevtić. Predsednik Srpske liste u kosovskom parlamentu Slavko Simić kazao je da su pre svega potrebni bratska ljubav, jedinstvo i podrška celog srpskog naroda. Potpredsednik Skupštine Kosova Slobodan Petrović poželeo je Božji mir i dobro zdravlje.

U Prilužju, Plemetini, Crkvenoj vodici, Babinom mostu i Gracu Vaskrs se slavi nekoliko dana. Na Glavičici, uzvišenju u Donjoj Budrigi kraj ostataka Crkve Hrista Spasa iz 14. veka tradicionalno se obeležava Uskrs. Na liturgiju i pričest dolaze meštani celog Kosovskog Pomoravlja, ali i centralne Srbije i inostranstva.

Na dan Uskrsa u manastiru Gračanica, po završetku liturgije Svetog Jovana Zlatoustog obavljena su i dva krštenja.

Omladinski fudbalski klub Dif iz Kosovske Mitrovice je povodom Vaskrsa organizovao druženje i takmičenje u tucanju uskršnjim jajima u hramu Svetog Dimitrija. Pobednici su na poklon od sveštenstva hrama dobili ikonu Presvete Bogorodice.

2024 © - Vesti online