Utorak 18.04.2017.
12:17
Vestionline

PKS: Naknada za flaširanu vodu smanjena za 12 odsto

Novom Uredbom o visini naknade za vodu za 2017. godinu koju je Vlada usvojila na sednici 13. aprila, naknada je umanjena za 12 odsto, čime je ovaj iznos vraćen na nivo iz 2012. godine.

pixabay.com
 

Uredba o visini naknade za vode za 2017. godinu je rezultat uspešne saradnje PKS i Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine, koje je razumelo potrebu privrede da se na ovaj način pruži podrška za unapređenje konkurentnosti naših proizvoda, kako na domaćem, tako i na tržištu regiona i EU.

Razgovore povodom inicijative za smanjenje naknade sa Ministarstvom poljoprivrede i zaštite životne sredine pokrenula je Grupacija proizvođača mineralnih voda, voćnih sokova i bezalkoholnih pića Privredne komore Srbije, čije su članice, između ostalih, Koka kola, Knjaz Miloš, Prolom voda.

Proizvođači su zadovoljni usvojenom Uredbom i vide je kao značajan korak na unapređenju konkurentnosti. Ističu važnu ulogu Privredne komore Srbije i inicijativa usmerenih na poboljšanje uslova poslovanja i investicionog potencijala svojih članica.

- Doneta Uredba za našu kompaniju je veoma značajna. Želeli bismo da istaknemo da je ovo  prvenstveno pohvalno zbog uspostavljanja konkurentnosti u odnosu na uvozne flaširane vode, ali i da na ovaj način otvaramo mogućnost i našoj regionalnoj konkurentnosti. Istovremeno, ovim možemo pomoći izvoznom potencijalu sa jedne strane, kao i mogućnosti reinvestiranja od umanjenog iznosa naknade u proširenje domaćeg poslovanja, bilo kroz jačanje brenda, proširenje asortimana ili pojačanu distribuciju, sa druge strane. Zahvaljujemo Privrednoj komori Srbije i Udruženju industrije mineralnih voda na višemesečnom zalaganju da ova Uredba bude usvojena - rekla je Andrea Radonjić, menadžer u kompaniji Koka kola HBC.      

U kompaniji Knjaz Miloš smanjenje naknade za vode od 12 odsto vide kao prvi korak u jačanju konkurentnosti domaćih proizvođača u odnosu na regionalne.

- Nadamo se da je ovo i prvi korak ka usaglašavanju naknade u Srbiji sa naknadama u regionu i EU i usvajanju predloga industrije da se naknada smanji za 30 odsto u odnosu na naknadu iz prethodnog perioda. Ovakva odluka za nas je znak da Vlada Srbije prepoznaje potrebu da se ojača domaća proizvodnja i isprave greške učinjene još u 2007. godine kada je naknada povećana za 40 odsto što je domaće proizvođače dovelo u neravnopravan položaj u odnosu na proizvođače iz regiona i značajno otežalo izvoz - izjavila je direktorka odeljenja pravnih poslova u kompaniji "Knjaz Miloš" Adrijana Despotović.

2024 © - Vesti online