Utorak 18.04.2017.
10:33
Tanjug, Vestionline

Ko se to zeza sa đetićima: Lažne dojave o bombama stižu iz Srbije i BiH

pixabay.com
Pet lažnih dojava o podmetnutim bombama u Podgorici

Prema saznanjima tog lista, za sada se ne zna ko su osobe koje su uputile uznemirujuće pozive, a policija Srbije i BiH, kako se navodi, proveravaju ko su osobe koje su proteklih dana poslale pet lažnih dojava o bombama.

Poslednji poziv stigao je u petak u hotel "Hilton" i to dan kasnije nakon što je policija istim povodom intervenisala u Poslovnom centru "Kapital plaza".

Policija je prošlog vikenda evakuisala diskoteku "Beagle", tržni centar Delta siti i hotel "Hemeru".

Detaljnim pregledom, koji je sprovela antidiverziona jedinica, ispostavilo se da su sve dojave bile lažne. Kako su ranije saopštili iz policije, utvrđeno je da su pozivi stigli iz zemalja u regionu.

- Brojevi sa kojih su upućeni pozivi su brzo identifikovani. Crnogorska policija je odmah putem Interpola i međunarodne policijske saradnje nadležnim organima u tim državama dostavila zahteve za dobijanje potrebnih informacija radi procesuiranja tih osoba. Postupanje po našim zahtevima u tim državama je u toku - naveli su ranije u saopštenju.

Kako su podsetili, sa istim problemom nedavno su se suočile i hrvatska i srpska policija.

- Lažno prijavljivanje o postavljanju eksplozivne naprave u nekom objektu ili na drugom mestu predstavlja krivično delo koje je kažnjivo zakonom. Policija je dužna da postupi po svakoj ovakvoj prijavi i da obezbedi da prostor koji se pregleda bude osiguran i zaštićen, kako ne bi postojao rizik po ljudske živote u slučaju da je dojava istinita - podsećaju iz policije.

Dodaju da osim angažovanja obučenog tima koji pregleda prostorije u kojima je navodno postavljen eksploziv, mora da angažuje i službene pse, tehniku i ostale resurse kako bi ATP pregled prostorija bio najefikasnije obavljen.

- Osim dodatnog angažovanja i troškova koje zbog navedenog snosi policija, ovakvim lažnim dojavama se stvara panika i remeti funkcionisanje objekata i rutina zaposlenih i klijenata u objektima koji se po tim lažnim dojavama pregledaju - navode iz policije, prenela je RTCG.

2019 © - Vesti online